nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.08.2013 Boerenbond zegt geen neen tegen kweekvlees

Dat er binnenkort ook vlees kan gekweekt worden in het labo, schrikt Boerenbond niet meteen af. “We zijn niet tegen de technologie. Nieuwe technologie is nodig en we zijn ervan overtuigd dat kweekvlees een bijdrage kan leveren als de vleesconsumptie stijgt”, zegt Georges Van Keerberghen in De Standaard. Toch is Boerenbond ook niet volledig pro. “We weten voorlopig nog veel te weinig over dat vlees”, klinkt het.

Boerenbond ziet het kweekvlees niet meteen als een bedreiging voor de veehouders. “Voedsel komt nooit uit het niets en stamcellen groeien niet zomaar. De landbouwsector zal zeker nog een rol spelen in de voedingsindustrie”, meent Van Keerberghen. Stamcellen hebben immers eiwitten en koolhydraten nodig hebben om te groeien. “De landbouw kan de grondstoffen leveren om die stamcellen te voeden. Maar om hier verdere uitspraken over te doen, is het nog wat vroeg.”

Ook over de duurzaamheid van de techniek wil Boerenbond nog geen uitspraken doen. “Hoe duurzaam die techniek is, moet nog bewezen worden. We zijn er niet van overtuigd dat dit alle problemen die gepaard gaan met vleesconsumptie de wereld zal uit helpen. Er zijn meerdere oplossingen nodig”, zegt bestuurslid Van Keerberghen.

Zo gelooft hij sterk in het verbeteren van de efficiëntie waardoor er zo weinig mogelijk voedselverliezen optreden. Want hoe efficiënter, hoe milieuvriendelijker. “Een ander element is het voedingspatroon van de mens. Ons vleesverbruik is hoog. We kunnen ook perfect met minder vlees leven.” Een grote vraag waarop vandaag nog geen antwoord is, is hoe de consument gaat reageren op dit labovlees.

“Alles zal afhangen van hoe het thema wordt aangebracht en hoe de media ermee zullen omgaan. Als ze met Frankensteinbeelden afkomen zoals dat het geval was bij ggo’s, zal het waarschijnlijk niet lukken. Het probleem is dat er altijd ook wat angst is voor het onbekende, maar in dit geval gaat het om vlees dat uit stamcellen gekweekt wordt en dat is in wezen een natuurlijk proces, ook al wordt het in een laboratorium nagebootst. Maar er is vandaag nog relatief weinig duidelijkheid over de technologie”, legt Van Keerbergen uit.

Bron: De Standaard

Volg VILT ook via