nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.06.2009 Braziliaanse vleessector maakt koude sanering door

De Braziliaanse vleessector maakt op dit ogenblik een koude sanering door. Na een lange periode van groei is er nu sprake van een daling. De varkenshouderij exporteert nog ‘slechts’ 17 procent. De rundvleesbedrijven voeren 20 procent uit en de pluimveehouders ongeveer een kwart van hun productie. Dat vernam het Agrarisch Dagblad van de Nederlandse vertegenwoordiger in Brazilië.

Van die export gaat bijna 45 procent naar Rusland en zo’n 9 procent naar Oekraïne. Deze belangrijke afzetmarkten voor de Brazilianen zijn nu bijna volledig weggevallen door de dramatische waardevermindering van de Russische roebel en de Oekraïense hryvnia ten opzichte van de Braziliaanse real. Wat nog rest zijn eerder kleine markten zoals Hongkong en Signapore.

De economische crisis treft in Brazilië ook de landbouw zwaar. Ongeveer vijftig slachthuizen moesten dit jaar al hun deuren sluiten. Vleesconcern Sadia kwam in acute financiële problemen en liet zich overnemen door aartsrivaal Perdigao uit Sao Paulo. Twee jaar geleden bracht Sadia nog een vijandig bod uit op Perdigao. In september 2008 was de marktwaarde van Sadia 2,4 miljard euro, nu blijft daar nog minder dan een miljard van over.

Ook twee van de vier grootste vleesverpakkingsconcerns, Marfrig en Bertin, zijn vanwege mindere resultaten fusiegesprekken gestart. De sector wordt geplaagd door een hoge schuldenlast.

Bron: Agrarisch Dagblad

Volg VILT ook via