nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.07.2010 Britse melkveehouderij kruipt uit het dal

De Britse melkveehouderij heeft al jaren te kampen met een dalende melkproductie. Zuivelorganisatie DiaryCo peilde bij de melkveehouders naar hun vertrouwen en besluit dat de melkproductie voor het eerst sinds 2004 zou kunnen opleven. Een derde van de melkveehouders wil weer investeren waarmee zij de melkproductie genoeg zouden kunnen opvoeren om in ieder geval het vertrek van anderen op te vangen.

Melkveehouders in Groot-Brittannië hebben in het melkjaar 2009-2010 in totaal 12,819 miljard liter melk geproduceerd, meldt de non-profit belangenorganisatie DairyCo. Dat is opnieuw minder dan in het voorafgaande melkjaar, zij het dat die daling tot 0,3 procent beperkt is gebleven. Vooral Noord-Ierland kreeg het voorbije melkjaar klappen want de melkproductie daalde daar met 7 procent.

Groot-Brittannië hoeft dus niet te vrezen voor een superheffing want het nationale quotum van 14,699 miljard liter werd bij lange na niet gehaald. Ook in het nieuwe melkjaar zet de daling door. "Omdat het quotum jaarlijks met één procent omhoog gaat en de melkproductie naar verwachting op hetzelfde niveau zal blijven, wordt de kloof de komende jaren alleen maar groter", aldus DairyCo.

Tegelijk nemen de winkelverkopen van melk nog steeds verder toe, in het afgelopen melkjaar weer met 1,6 procent. De Britten drinken het meeste melk van alle West-Europeanen, wat melkveehouders het voordeel biedt dat een groot deel van hun melk naar de versmarkt gaat, waar de prijzen hoger liggen dan die voor wereldwijd verhandelde grondstoffen.

De Britse melkprijs is het afgelopen jaar weliswaar gedaald met acht procent maar dat was flink minder dan de gemiddelde daling van 13 procent in de EU. Britse melkveehouders ontvangen nu dus meer geld voor hun melk dan veel Europese collega’s, wat in jaren niet is voorgekomen.

Aan het eind van het afgelopen melkjaar telde DairyCo 11.366 melkveehouders. Dat cijfer vernoemt alleen de melkveehouders in Engeland en Wales omdat Schotland en Noord-Ierland dat soort gegevens zelf bijhouden. Het afgelopen melkjaar nam het aantal melkveehouders af met 3,9 procent, wat de kleinste vermindering is in de laatste zeven jaar. Van 2004 tot en met 2007 kwam de jaarlijkse daling nog uit op zeven procent of meer waardoor in zes jaar tijd in totaal een derde van alle melkveehouders is verdwenen.

Het gemiddeld aantal dieren per bedrijf is in diezelfde periode met 15 procent toegenomen. Die schaalvergroting lijkt zich door te zetten, zo blijkt uit de peiling van DairyCo. Weliswaar zegt negen procent van de boeren er de komende vijf jaar mee te stoppen maar aan de andere kant wil één op de drie juist investeren om de productie op te voeren.

"We zien de eerste prille tekenen van een terugkeer van het vertrouwen", drukt DairyCo haar hoop uit. De zuivelorganisatie verwacht op grond daarvan dat de melkproductie voor het eerst sinds 2004 weer wat omhoog kan gaan waarbij voor de komende twee jaar wordt gemikt op een bescheiden toename met één procent naar 12,9 miljard liter.
 

Bron: Agrarisch Dagblad

Volg VILT ook via