nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.08.2013 Catamaran op zonne-energie inspireert visserijsector

De MS Túranor PlanetSolar, een catamaran die volledig wordt aangedreven met zonne-energie, bracht een bezoek aan Oostende. De Stichting Duurzame Visserijontwikkeling (SDVO) gebruikte de tussenstop om inspiratie op te doen voor de visserij en organiseerde een workshop voor de sector. Brandstof is immers goed voor 30 procent van de exploitatiekosten in de visserijsector.

De PlanetSolar is het grootste door zonne-energie aangedreven vaartuig ter wereld. Daarvoor maakt het gebruik van meer dan 500 vierkante meter zonnepanelen. Momenteel is de catamaran bezig aan een wereldreis. "Het is de bedoeling om de gebruikte technieken eens van naderbij te bekijken en te zien of we die eventueel kunnen implementeren aan boord van vissersboten", zegt Ivan Victor, voorzitter van SDVO.

Volgens Victor neemt brandstof 30 procent van de exploitatiekosten bij de visserij in beslag. "Dit terwijl de prijzen van vis heel laag zijn. Het water staat veel vissers aan de lippen, dus als we met deze techniek de rendabiliteit van de zeevisserij kunnen opkrikken, zou dat zeker meegenomen zijn", aldus de voorzitter. De voorzitter ziet naast de visserij nog andere mogelijkheden. Zo zouden duurzame vaartuigen kunnen ingezet worden om het afval op zee op te ruimen en te beheren.

Bron: Belga

Volg VILT ook via