nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.12.2009 China stap dichter bij teelt transgene maïs en rijst

De Bioveiligheidsraad van het Chinese landbouwministerie heeft voor het eerst zijn fiat gegeven voor de commerciële teelt van een genetisch gemodificeerde maïs- en rijstvariëteit. Dat meldt het persagentschap Reuters. Deze gewassen moeten de Chinezen helpen om hun graanproductie tegen 2020 met acht procent te verhogen tot 540 miljoen ton op jaarbasis.

China heeft eerder al het licht op groen gezet voor transgene papaja’s, tomaten en katoen. Nu is dus ook een goedkeuring in aantocht voor gemodificeerde granen. De lokaal ontwikkelde maïs- en rijstvariëteit moeten eerst nog wel een registratieprocedure doorlopen en uitgetest worden op proefvelden vooraleer ze op commerciële basis kunnen verbouwd worden. Volgens wetenschappers is dat mogelijk op een termijn van twee à drie jaar.

De onderzoekers in kwestie willen voorlopig anoniem blijven omdat de Chinese regering nog geen officiële informatie over de transgene teelten heeft vrijgegeven. Ook de leden van de Bioveiligheidsraad willen geen commentaar kwijt. "Volgens onze bronnen heeft er effectief een vergadering plaatsgevonden en werden de transgene maïs en rijst goedgekeurd", zegt Lorena Luo, die verantwoordelijk is voor de voedsel- en landbouwdossiers van Greenpeace in China.

De milieuorganisatie spreekt van een "gevaarlijk genetisch experiment". Eerder troffen medewerkers van Greenpeace in China reeds sporen aan van illegale ggo-rijst. "Als het landbouwministerie niet eens vat krijgt op de illegale teelt van transgene rijstvariëteiten, zal het zeker de grootschalige teelt van dergelijke gewassen niet onder controle kunnen houden", aldus Luo. Experts verwachten dat een definitieve toelating voor transgene rijst in China een doorbraak kan helpen forceren in andere Aziatische landen.

China is wereldwijd de grootste producent van rijst. Het voorbije jaar werd er ongeveer zestig miljoen ton geoogst. De export blijft evenwel beperkt tot 50.000 ton op maandbasis. Enkele maanden geleden drong de Europese Commissie er bij de Chinezen op aan om de uitvoer van rijstproducten beter te controleren nadat er sporen waren aangetroffen van de ggo-rijst Bt-63. In China geldt officieel nog altijd een verbod voor de commerciële teelt van transgene rijst, maar in het hele land zijn wel meerdere veldproeven aan de gang.

De Bt-rijst die onder de loep genomen werd door de Bioveiligheidsraad, werd ontwikkeld door de Huazhong-universiteit in Wuhan. Het gemodificeerde gewas zou het gebruik van pesticiden met tachtig procent helpen verminderen, terwijl de opbrengsten tot acht procent kunnen stijgen. "Wij geloven dat biotechnologie in toenemende mate zal aangewend worden in de landbouwsector om de productiviteit te verhogen en het gebruik van inputs te doen dalen", zegt Juang Jikun van de Chinese Academie voor Wetenschappen.

Bron: Reuters

Volg VILT ook via