nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.01.2014 Ciolos wil kinderen gezonder leren eten en drinken

Europa wil schoolkinderen de weg wijzen naar gezondere voeding en lanceert een nieuw programma voor de verdeling van melk, groenten en fruit op school. Eurocommissaris voor Landbouw Dacian Ciolos trekt het jaarbudget voor de samengevoegde programma’s op tot 230 miljoen euro, en er komt ook een educatief luik. België ontving dit schooljaar 1,7 miljoen euro.

Het Europees landbouwbeleid omvat al sinds 1977 een programma voor de verdeling van melk op scholen. Sinds enkele jaren is daar ook een programma voor groenten en fruit bijgekomen. Samen bereiken die twee programma's inmiddels bijna 30 miljoen Europese schoolkinderen per jaar. Beide programma's worden nu samengevoegd, met de bedoeling de administratieve rompslomp voor autoriteiten, scholen en leveranciers te verminderen. Bovendien maakte Eurocommissaris Ciolos bekend dat het jaarbudget opgetrokken wordt van 197 naar 230 miljoen euro: 150 miljoen voor groenten en fruit en 80 miljoen voor melk.

Het programma krijgt ook een educatief luik. Via een tuinproject op school of een bezoek aan de boerderij kunnen kinderen uit verstedelijkte gebieden bewuster worden gemaakt van voedselproductie, duurzaamheid en gezonde eetgewoonten. "Veel kinderen weten zelfs niet meer waar groenten en fruit vandaan komen", zegt Ciolos. In de meeste landen drinken kinderen steeds minder melk en ook de consumptie van groenten en fruit blijft onder het aanbevolen dagelijks verbruik. Intussen kampt één op drie 6- tot 9-jarigen in Europa met overgewicht of zwaarlijvigheid.

Onder het motto 'Eet gezond, voel je goed', pleit Ciolos dan ook voor een gezamenlijk initiatief op Europees niveau. Hij merkte op dat niet alle lidstaten zelf schooldistributieprogramma's kunnen betalen. Deelname is niet verplicht. Zo namen Groot-Brittannië, Zweden en Finland tot dusver niet deel aan het groente- en fruitprogramma. België ontving dit schooljaar 1,7 miljoen euro. Het voorstel moet nog goedgekeurd worden door de lidstaten en het Europees Parlement, maar de budgetafspraken zitten al gedeeltelijk vervat in de Europese meerjarenbegroting.

Bekijk hier een korte reportage over het bezoek van Ciolos aan een basisschool in Watermaal-Bosvoorde. (FR/ENG)

Bron: eigen verslaggeving/Belga

Volg VILT ook via