nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.06.2010 Colruyt stopt verkoop vlees van gecastreerde varkens

De winkels van de Groep Colruyt zullen vanaf eind 2010 geen vlees meer verkopen van gecastreerde biggen. Winkelketens Colruyt en OKay schakelen over op het vlees van varkens die gevaccineerd werden met Improvac. Net als castratie legt deze vaccinatie de hormonenproductie bij varkens stil. Daardoor wordt vermeden dat het vlees van mannelijke varkens tijdens het bakken een vervelende 'berengeur' verspreidt.

Als eerste retailer in België zal Groep Colruyt geen vlees meer aanbieden van gecastreerde biggen om maximaal het dierenwelzijn te respecteren. Tegen eind 2010 schakelen de winkelformules Colruyt en Okay volledig over op varkensvlees van dieren die gevaccineerd worden met het middel Improvac.

De Europese Commissie gaf Pfizer in het voorjaar van 2009 groen licht voor de commercialisering van het varkensvaccin Improvac. De farmaproducent kon de Europese autoriteiten overtuigen dat het vaccin een efficiënt en diervriendelijk alternatief is voor de fysieke castratie van varkens om 'berengeur' bij het bakken van vlees van mannelijke varkens te vermijden.

Colruyt laat weten dat haar leveranciers het vaccin met succes uitgetest hebben bij 2.600 varkens en zij gezamenlijk besluiten om het castreren van biggen begin juli stop te zetten. Vanaf september beginnen de varkenshouders te vaccineren zodat Colruyt en OKay tegen eind 2010 uitsluitend nog vlees van gevaccineerde dieren verkopen.

Vaccinatie heeft voordelen voor zowel biggen, varkenshouders als de consument, luidt het in een persbericht van Colruyt. De supermarktketen noemt vaccinatie een eenvoudig en omkeerbaar proces dat onnodig dierenleed en -stress voorkomt en de kans op infecties verkleint. "Daardoor is er minder antibiotica nodig en sterven er tot 1,5 procent minder biggen. Bovendien gaat het om een eenvoudige ingreep die de kwekers zelf kunnen uitvoeren", somt Colruyt de voordelen op. De consument wordt erop gewezen dat van het vaccin geen residu overblijft in het vlees zodat kwaliteit en smaak volledig intact blijven.

"Supermarkten hebben de sleutel in handen om het onnodig lijden van miljoenen biggen te doen stoppen", onderstreept GAIA-directeur Ann De Greef. Colruyt wordt door dierenrechtenorganisatie GAIA geprezen om als eerste supermarktketen in België te stoppen met de verkoop van varkensvlees van onverdoofd gecastreerde biggen. GAIA geeft aan met verschillende supermarkten te praten om hen te overtuigen dit voorbeeld te volgen.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via