nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.04.2012 Coöperatie Faircoop krijgt lovende woorden van Ciolos

“In jullie coöperatie vind ik twee ingrediënten terug die volgens mij de toekomst van de Europese landbouw uitmaken: enerzijds het verenigen van landbouwers in een producentenvereniging en anderzijds het direct in contact treden met de consument.” Dat zei eurocommissaris Dacian Ciolos bij de voorstelling van het nieuwe roomijsaanbod van het label Fairebel dat eigendom is van de coöperatie Faircoop.

Faircoop ontstond als een rechtstreeks gevolg van de melkcrisis in 2009. De coöperatie verenigt melkveehouders uit Vlaanderen en Wallonië zodat zij hun melk tegen een eerlijke prijs op de markt kunnen brengen. Van elke liter melk die verkocht wordt onder de naam Fairebel gaat tien eurocent rechtstreeks in de kas van Faircoop. Dat ingezamelde bedrag wordt elk jaar eerlijk herverdeeld tussen de deelnemende leden, ongeacht de omvang van hun exploitatie.

Na een melk en chocomelk heeft de coöperatie zijn assortiment uitgebreid met roomijs. Samen met ijsspecialist Gilfi uit Francorchamps zullen drie types roomijs op de markt gebracht worden: pure melk, vanille en dame blanche. “De melk die daarvoor gebruikt wordt, is niet-behandelde verse biologische melk die afkomstig is van melkveebedrijven uit België. De melkconcentratie in het roomijs is hoger dan 70 procent”, legt Faircoop uit.

Op de persvoorstelling van het nieuwe assortiment was ook EU-commissaris van Landbouw Dacian Ciolos aanwezig. “Ik ben blij hier vandaag te zijn”, sprak hij. “Vlak voor mijn aantreden als eurocommissaris werd Europa getroffen door een melkcrisis waarbij stakingen, acties en harde woorden vielen. Maar ik heb mogen constateren dat achter dit uiterlijk vertoon ook een idee zat om de markt anders te organiseren.”

Landbouwers die zich verenigen en die samen rechtstreeks naar de consument stappen, is volgens Ciolos de beste manier om ervoor te zorgen dat landbouwers een respectabele prijs ontvangen voor hun producten. “Dit lijk mij beter dan met de rest van de keten in discussie te gaan, een keten die trouwens steeds maar langer wordt”, stelt hij. Hij wijst er ook op dat het kiezen voor deze piste impliceert dat de overheid zijn positie en rol zal moeten herdefiniëren.

Bekijk hier de speech van eurocommisaris Dacian Ciolos.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via