nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.09.2013 Coöperatie van henneptelers wil vezelfabriek opstarten

In de aanloop naar de tweede Vlaamse hennepweek publiceert Wervel een interview met Robert Masson, akkerbouwer en één van de oprichters van Belchanvre. Deze jonge coöperatie verenigt - voornamelijk Waalse - pioniers in de teelt van industriële hennep. Masson legt uit dat Belchanvre tot doel heeft om de verwerking van het stro zelf in handen te nemen en een fabriek op te starten die de vezels van de scheven scheidt.

De tweede Vlaamse hennepweek, van 14 tot 22 september, promoot kempproducten. Volgens Wervel, organisator van dienst, is kemp goed voor boer, milieu en consument. Voor diegenen die willen kennismaken met de teelt, of die bijvoorbeeld willen weten hoe ermee gebouwd wordt, is er een ruim aanbod aan geleide bezoeken en cursussen.

Een interview van Wervel met één van de bezielers van Belchanvre, een coöperatie van henneptelers, kan meer landbouwers warm maken voor deze bijzondere teelt. Belchanvre telt momenteel 51 leden, die samen 230 hectare hennep telen. Het grootste areaal staat in Wallonië, maar in Vlaanderen telen ook drie landbouwers ongeveer 3,5 hectare.

"Onze coöperatie staat open voor nieuwe leden", vertelt hennepteler Robert Masson. Als het lukt om met de coöperatie een fabriek op te starten, kan het areaal groeien tot de maximale verwerkingscapaciteit van 500 hectare. Het doel is om die verdubbeling van het areaal te realiseren tegen 2015. Als eindproduct wordt in de eerste plaats gestreefd naar kwaliteitsvezel voor textiel.

Meer info: Interview Wervel & Hennepweek

Bron: Wervel

Beeld: Inagro

Volg VILT ook via