nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.11.2011 Delhaize herwaardeert authentieke, Belgische tarwesoort

Delhaize lanceert een nieuw brood op basis van een traditionele, Belgische tarwevariëteit. Een tiental boeren teelt de Camp Rémy-tarwe en krijgt een prijstoeslag voor de lagere opbrengst. "De tarwe is uitstekend bestand tegen ziektes. Behalve minder pesticiden en minder meststoffen wordt er ook bespaard op verplaatsingen door de nabijheid van de landbouwers", zegt Roel Dekelver, woordvoerder van het grootwarenhuis.

Een tiental landbouwers in Vlaanderen en Wallonië produceren zo'n 1.000 ton Camp Rémy-tarwe. "Ik heb niet getwijfeld om over te schakelen want ik teelde deze variëteit zowat 30 jaar geleden al voor de toenmalige Molens Thomas uit Oudenaarde", zegt landbouwer Lieven Vandeputte uit Beveren. Hij vermoedt dat Camp Rémy-tarwe uit de belangstelling verdween door de lagere opbrengst. De variëteit brengt een derde minder op. Daarvoor krijgen de boeren nu een prijstoeslag.

De teelt vergt geen bijzondere aanpak, getuigt Vandeputte, die ook de volgende jaren deze authentieke Belgische tarwevariëteit wil blijven telen. Volgens Delhaize kan Camp Rémy worden verbouwd zonder pesticiden dankzij zijn uitstekende natuurlijke weerstand. "Dat een brood in Delhaize met mijn tarwe wordt vervaardigd, voelt prettig aan", aldus Vandeputte. Hij noemt een Camp Rémy-brood een onvervalst natuurbrood dat gekenmerkt wordt door een vastheid en smaak "die doen herinneren aan vroeger".

"Als de tarwe op steen wordt gemalen, geeft het meel van superieure kwaliteit en bevat het brood de authentieke smaken van weleer", bevestigt Roel Dekelver. Camp Rémy-graan wordt gecentraliseerd en vermalen op steen in Aalst. Het geproduceerde meel wordt nadien exclusief naar Delhaize verzonden voor het maken van Camp Rémy-brood.

Bron: Het Nieuwsblad/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via