nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.02.2014 Denemarken verbiedt onverdoofd slachten van dieren

In Denemarken is het voortaan verboden dieren onverdoofd te slachten. Het Deense landbouwministerie stopt met het verlenen van ontheffingen aan slachthuizen die halal of koosjer vlees willen produceren, waardoor de maatregel automatisch van kracht wordt. Islamitische en Joodse organisaties zijn niet te spreken over het verbod en zijn "zeer beledigd".

Denemarken wordt na Zwitserland, Zweden, Noorwegen en IJsland het vijfde Europese land waar het slachten van dieren zonder verdoving verboden is. De nieuwe maatregel treft vooral de religieuze slachtingen. De Europese wetgeving bepaalt dat een dier verdoofd moet zijn tijdens de slachting, maar maakt een uitzondering voor religieuze slachtingen. Die uitzondering heeft Denemarken nu ongedaan gemaakt. Het verbod komt er na een jarenlange strijd van dierenwelzijnsactivisten.

Verschillende Joodse stemmen halen zwaar uit naar Dan Jorgensen, de Deense minister van Landbouw. De nieuwe wet zou antisemitisch zijn en een aanfluiting van de vrijheid van religie. "Het Europese antisemitisme laat zijn ware gelaat zien", zei Rabbi Eli Ben Dahan, de Israëlische vice-minister van Religieuze aangelegenheden. Bij moslimorganisaties zoals Danish Halal is een zelfde geluid te horen. Jorgensen laat dan weer optekenen dat "dierenrechten boven religie staan".

Bron: Express.be/The Independent

Volg VILT ook via