nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.09.2010 EU importeert steeds meer verse groenten

De import van groenten in de EU lag in 2009 14,5 procent hoger dan het gemiddelde van de vijf voorgaande jaren. Uitschieters zijn tomaten en paprika waar de invoer bijna verdubbelde. Waar de EU in 2004 nog 140.000 ton verse groenten meer importeerde dan het exporteerde, verdubbelde dit tot 300.000 ton in 2009. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat die door de koepelorganisatie voor verse groente en fruit Freshfel zijn verwerkt.

De totale invoer van groenten in de EU groeide van 1,3 miljoen ton in 2004 naar 1,8 miljoen ton in 2009. Uitschieter is onder meer de invoer van tomaten in de EU die bijna verdubbelde tussen 2004 en 2009. De Europese Unie voerde in 2009 circa 523.647 ton tomaten in uit derde landen. In 2004 bedroeg de tomateninvoer nog 289.488 ton. Ook in waarde uitgedrukt verdubbelde de tomateninvoer van 195 miljoen euro naar 396 miljoen euro.

Tomaten zijn veruit het belangrijkste importproduct bij groenten, bijna twee keer zo groot als de nummer twee, uien. Paprika is de op twee na belangrijkste importgroente in de EU. De importverdubbeling is overigens ook zichtbaar bij die laatste want de import van paprika groeide van 136.469 naar 255.117 ton. Uitgedrukt in waarde is de invoer van bonen met 283 miljoen euro het belangrijkste invoerproduct na tomaten (284 miljoen euro).

Marokko blijkt de belangrijkste groenteleverancier van de Europese Unie. Een derde van de ingevoerde groenten kwam in 2009 uit Marokko, gevolgd door Turkije (15 procent), Israël (5,1 procent) en Egypte (5,1 procent). De invoer uit Israël groeide in 2009 overigens met 33 procent, Marokko wist het uitgevoerde volume naar de EU met zes procent op te voeren.

Wat de export betreft zijn uien de belangrijkste groenten (679.973 ton), gevolgd door tomaten (166.332 tons), paprika en wortelen. De Europese groenten vertrekken naar bestemmingen in Rusland (28,7% van het totaal volume), gevolg door Zwitserland (10,6%), Senegal (8,7%), Noorwegen (6,2%) en Ivoorkust (4,7%).

Bron: Agrarisch Dagblad/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via