nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.01.2014 EU-parlement schept duidelijkheid over ggo-label honing

In een stemming over de regels omtrent de productie en verkoop van honing, heeft het Europarlement een einde gemaakt aan de onduidelijkheid die hierrond bestond. Volgens het Parlement is pollen een natuurlijk bestanddeel van honing, en geen toegevoegd ingrediënt. Het onderscheid tussen bestanddeel of ingrediënt heeft vooral gevolgen voor de labeling.

Honing bevat van nature sporen van pollen. Volgens de door het Parlement gestemde interpretatie moet de aanwezigheid van ggo’s in honing onder de huidige Europese ggo-wetgeving op de verpakking vermeld worden als ggo-pollen meer dan 0,9 procent van de honing uitmaakt. Maar omdat pollen normaal gezien nooit meer dan 0,5 procent van honing uitmaakt, zou het nooit boven deze drempel komen.

Als pollen als een ingrediënt wordt beschouwd, zoals ook het Europees Hof van Justitie in 2011 oordeelde, dan moet pollen op de ingrediëntenlijst vermeld worden. Als pollen als een ingrediënt beschouwd wordt, dan is de drempel van 0,9 procent van toepassing op het totale pollenvolume, eerder dan op het totale honingvolume.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via