nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.10.2013 EU schopt tegen schenen door invoer van SmartStax-maïs

Het nieuws dat de Europese Commissie het licht op groen zet voor de invoer van genetisch gemodificeerde SmartStax-maïs van Monsanto lokt boze reacties uit. Volgens tegenstanders zouden de effecten van deze "twee in één" ggo-maïs op dieren onvoldoende zijn getest. Europarlementslid Bart Staes uit op DeWereldMorgen.be zijn ongenoegen over de wijze waarop de ggo een toelating voor import heeft bekomen.

EU-commissaris voor gezondheid en consumentenbeleid Tonio Borg zei eerder dat er "“rigoureus wetenschappelijk onderzoek” aan de toelating voor SmartStax-maïs is voorafgegaan. De ggo zal niet in Europa geteeld worden, maar de invoer ervan wordt vanaf midden oktober toegestaan voor de verwerking in diervoeder en in levensmiddelen.

Monsanto geeft de maïs de naam 'Genuity SmartStax RIB Complete'. Als bijzondere eigenschappen worden de resistentie tegen insecten genoemd, via de Bt-technologie, en de ingebouwde weerstand tegen de totaalonkruidbestrijders Roundup van Monsanto en Liberty van Bayer. Elke zak maïszaad bevat vijf procent zaden die het Bt-eiwit niet bevatten om resistentieselectie bij insecten tegen te gaan. Boeren sparen daardoor tijd uit want met gewone Bt-maïs moeten ze die 'vluchtstrook' voor insecten apart inzaaien.

Op DeWereldMorgen.be is er aandacht voor de risico's van deze nieuwe ggo op de Europese markt. "Nog nooit eerder heeft een toegelaten ggo-plant zoveel genetisch gemodificeerde ingrediënten bevat. Het is geheel onduidelijk hoe die zich onderling zullen gedragen en wat de gevolgen op lange termijn zijn", meent Christoph Then, vertegenwoordiger van Testbiotech en landbouwspecialist bij Greenpeace Duitsland.

Volgens Bart Staes, Europarlementariër voor Groen, is er bij de toelating van SmartStax-maïs iets vergelijkbaars gebeurd als in het neonicotinoïdendossier, dat ging over het verbieden van pesticiden die schadelijk zijn voor bijen. Toen de toelating van SmartStax-maïs besproken werd in het Standing Committee voor de veiligheid van de voedselketen was er binnen de lidstaten geen meerderheid om deze ggo toe te laten, maar ook geen meerderheid om het tegen te houden. Staes: "Als dat gebeurt, heeft de Europese Commissie de handen vrij." Volgens het parlementslid kan alleen massaal protest nog iets veranderen.

Bron: DeWereldMorgen.be / eigen verslaggeving

Beeld: Monsanto

Volg VILT ook via