nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.04.2011 EU verruimt handel in landbouwproducten met Noorwegen

De EU heeft een handelsakkoord met Noorwegen afgesloten om de handel in landbouwproducten verder vrij te maken. Door het nieuwe akkoord zal meer dan de helft van alle basislandbouwproducten vrij kunnen circuleren tussen beide handelspartners. Het gaat onder meer om de handel in vlees, zuivel, groenten en fruit.

In het akkoord uit 1992 over de Europese Economische Gemeenschap (EEG) wordt de progressieve liberalisering van de landbouwhandel voorzien zodat Noorwegen kan profiteren van de Europese interne markt. Op regelmatige tijdstippen moeten de voorwaarden voor de handel in landbouwproducten tussen de EU en Noorwegen worden herzien omdat landbouw en visserij uitgesloten zijn van vrijhandel tussen beide. Daarom vinden de handelsbesprekingen over twee jaar opnieuw plaats .

De EU onderhandelde afgelopen week ook met Moldavië over de bescherming van geografische aanduidingen van voedingsmiddelen. Met een akkoord verbindt Moldavië zich ertoe om de bescherming te garanderen van meer dan 3.200 geografische aanduidingen. De EU wil zo vermijden dat consumenten misleid worden over de oorsprong of kwaliteit van een voedingsmiddel. "Landbouw kan één van de hoekstenen vormen voor een betere integratie van de Moldavische economie in de gemeenschappelijke Europese markt", zei EU-commissaris Dacian Ciolos na afloop van de gesprekken.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via