nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.06.2006 "EU werkt niet mee aan duurzaam Koffieakkoord"

Diverse betrokkenen van de koffiesector bliezen eind mei verzamelen op het hoofdkwartier van de Internationale Koffieorganisatie (ICO) in Londen. Vertegenwoordigers van exporterende en importerende landen en van de koffie-industrie kwamen samen om te discussiëren over de toekomst van het Internationaal Koffieakkoord dat in september 2007 afloopt.

De Internationale Koffieorganisatie heeft de economische clausules die tot eind jaren tachtig de markt in toom hielden jammer genoeg moeten opgeven. In de plaats kwam een Koffieakkoord waarin men zich onder andere tot doel stelt een duurzame koffie-economie te ontwikkelen, aldus Oxfam-medewerkster An Lambrechts in een opiniestuk in De Tijd. "De huidige besprekingen vormen een uistekende kans om het Koffieakkoord te heroriënteren met het oog op meer duurzaamheid en een verhoogde participatie van kleine boeren".

koffie is van cruciaal belang voor het overleven van 25 miljoen gezinnen in ontwikkelingslanden. Meer dan 75 procent van de koffie wordt geproduceerd door kleine boeren. "Maar de volatiliteit van de markt en de verslechterde handelsvoorwaarden laten hen niet toe op een duurzame manier in hun levensonderhoud te voorzien. Het aandeel van de koffieproducerende landen in de koffiehandel is gedurende de afgelopen tien jaar gezakt van 30 procent tot minder dan 10 procent. De verregaande afhankelijkheid van koffie-export is een bijkomend probleem", aldus Lambrechts.

Samen met 13 coöperaties van kleine boeren heeft Oxfam diverse voorstellen geformuleerd die een duurzame koffie-economie kunnen bevorderen. Lambrechts is vooral teleurgesteld over de houding van de Europese Unie. "Het eerste constructieve voorstel van de Commissie moet nog op tafel komen. Het ziet er niet naar uit dat Europa wenst te investeren in een Koffieakkoord dat bijdraagt aan de vermindering van de armoede in de wereld", klinkt het scherp.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via