nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.04.2011 EVA ziet markt voor vleesvervangers in slagerstoonbank

De vegetarische organisatie EVA nodigde Maaike Neuville, actrice uit de slagersserie 'Van Vlees en Bloed', uit om donderdag in een Gentse slagerij vegetarische specialiteiten te verkopen. De organisatie wil tijdens de Week van de Slager aantonen dat slagers hun productgamma kunnen uitbreiden met vleesvervangers.

"In Nederland bestaat er al een uitsluitend vegetarische slager, in België bij ons weten niet", zegt Nena Baeyens van EVA. "Natuurvoedingswinkels bieden nog steeds de ruimste keuze aan vegetarische producten, maar ook slagers kunnen op de trend van vleesvermindering inspelen en plantaardige producten aanbieden. Voor consumenten is het makkelijk dat ze in één winkel zowel vegetarische als vleesproducten kunnen kopen."

Niet toevallig werd de actie in Gent gepland op een donderdag. EVA voert sinds 2008 de campagne 'Donderdag Veggiedag'. De campagne krijgt ondertussen de steun van de steden Mechelen, Hasselt, Eupen en van het Brussels gewest, maar het was de stad Gent die in mei 2009 de eerste stad ter wereld werd met een officiële wekelijkse veggiedag en tot nu toe het meest in de campagne investeerde. "Gent is dé veggiestad bij uitstek, ook tijdens de Week van de Slager", verklaart schepen Tom Balthazar.

"Duidelijk is dat de stad Gent zich graag in het nieuws werkt, ook al blaast ze daarom warm en koud tegelijk", verklaart Boerenbondwoordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe wanneer zij vaststelt dat de stad 'Donderdag Veggiedag' promoot en tegelijk de 'Week van de Slager' steunt. Van de nieuwe Belgische documentaire 'LoveMeaTender' die donderdagavond in Gent in première ging, is zij evenmin onder de indruk. Bij EVA luidt het nochtans fel dat de film de negatieve gevolgen van de industriële veeteelt toont en de mogelijke alternatieven.

"De film werd op initiatief van Ecolo getoond in het Europees parlement en bij ons in het federaal parlement", zegt Vangeenberghe. "Een objectieve film die toelaat het debat objectief te voeren, is het opnieuw niet geworden", aldus de woordvoerster van Boerenbond. "Zoals steeds in dit soort films voert men een andersdenkende boer op, goochelt men met cijfers en springt de film doorheen tijd en ruimte zodat geen kijker meer weet of het beeldmateriaal geschoten is in de Europese, Amerikaanse of Braziliaanse veehouderij", verklaart ze.

Volgens Vangeenberghe miskennen dergelijke films bovendien de voedingswaarde van vlees als bron van makkelijk opneembare eiwitten, vitaminen en mineralen. "Mest wordt ook altijd afgedaan als 'gevaarlijk afval' waarbij men vergeet dat dierlijke mest noodzakelijk is om de bodem te voeden", vertelt Vangeenberghe, die tot slot de inspanningen in de verf zet die onze veeteeltsector reeds leverde op het vlak van duurzaamheid.

Dat weerhoudt EVA er niet van om een uitgesproken pleidooi voor vegetarisme te voeren en mensen argumenten aan te reiken om geen vlees meer te eten. Uit een recent onderzoek door iVOX in opdracht van EVA en de stad Gent blijkt dat 46 procent van de bijna 2.000 ondervraagde Vlamingen vegetarisch eet omwille van zijn gezondheid, gevolgd door het leren kennen van nieuwe smaken (34%), het milieu (24%) en dierenwelzijn (22%). Met de door EVA geponeerde stelling dat veeteelt een grote impact heeft op het klimaat ging 60 procent van de ondervraagden (eerder tot helemaal) akkoord.

Het aantal mensen dat zich een rasechte vegetariër noemt, is met 1,5 procent van de ondervraagden nog steeds beperkt. "Neem daarbij de mensen die slechts bij uitzondering vlees of vis eten (2,5%) en zij die geen vlees maar wel nog vis eten (1,6%), dan kom je aan 5,6 procent van de Vlamingen ofwel ruim 350.000 mensen die zelden of nooit vlees eten", becijferde EVA. Daarnaast zouden er nog eens ruim 375.000 parttime-vegetariërs (6% van de bevolking) zijn die een paar keer per week vegetarisch eten. Opvallend in de EVA-enquête is dat 27 procent van de ondervraagden meent dat ook vis bestempeld kan worden als vegetarisch.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via