nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.11.2013 Eerste stap naar Europese erkenning witblauw rundvlees

De vereniging BGA BWB vzw heeft een registratieaanvraag voor het Belgisch witblauw vlees als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) ingediend bij de Vlaamse landbouwadministratie. De aanvraag is intussen ook gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Minister-president Kris Peeters feliciteert de producenten van dit voor ons land typische rundveeras met de eerste stap naar een Europese erkenning als streekproduct.

De registratieprocedure als Beschermde Geografische Aanduiding omvat twee luiken: een fase op Vlaams niveau en een fase op Europees niveau. Aangezien het om een Belgisch dossier gaat, moeten naast de Vlaamse, ook de Waalse en de Brusselse procedure worden doorlopen alvorens de Europese fase gestart kan worden.

Als de Europese Commissie op het einde van de Europese procedure de benaming registreert, houdt dit in dat enkel nog producenten die het lastenboek volgen en produceren binnen het afgebakende geografische gebied, gebruik mogen maken van de benaming Belgisch witblauw vlees. Het productiegebied is heel België.

De stap in de procedure op Vlaams niveau, die volgt op de aanvraag, is de publicatie van de samenvatting van het aanvraagdossier in het Belgisch Staatsblad. Nu de bekendmaking van de aanvraag in het Belgisch Staatsblad is verschenen, start de publieke consultatie en de eerste bezwaarperiode die gedurende 30 dagen loopt.

“Het Belgisch witblauw vlees is een uniek product waar we fier op moeten zijn. Een Europese erkenning zou ervoor zorgen dat de landbouwer dit product ten volle kan gaan promoten zowel in binnen- als buitenland. Daarvoor is het goed dat vandaag de eerste stap daarin gezet is”, laat minister-president Kris Peeters weten.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via