nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.04.2010 Energiebedrijf Thenergo in moeilijke papieren

Thenergo, een bedrijf dat onder meer elektriciteit produceert op basis van warmtekrachtkoppeling, heeft in 2009 een omzet van 71,98 miljoen euro geboekt. Het nettoverlies bedroeg 43,34 miljoen euro. Het bedrijf laat weten dat de continuïteit van Thenergo afhankelijk is van de beschikbaarheid van kredieten, de verkoop van niet-kernactiviteiten en het tijdig ophalen van voldoende fondsen.

In twee jaar tijd leed Thenergo een nettoverlies van opgeteld 109 miljoen euro. In 2008 bedroeg het verlies 64,02 miljoen euro, afgelopen jaar werd het ‘beperkt’ tot 45,34 miljoen euro. Dat is een gigantisch verlies op een balanstotaal van 189 miljoen euro eind 2009, weet De Tijd. Als gevolg van de bekendmaking van die resultaten zakte het aandeel 20 pct in twee dagen tijd.

Door deze slechte cijfers heeft het Antwerpse energiebedrijf nood aan vers kapitaal. Eerst en vooral werd beslist om de afval- en containerdochter Leysen aan de groep Van Gansewinkel te verkopen. Met die verkoop trekt Thenergo definitief een streep onder de wildgroei en de uitwassen van de vorige jaren. Wat de verkoop oplevert, wil het bedrijf niet meedelen.

Gedelegeerd bestuurder Daniël Schurmans geeft toe dat de overname van Leysen Invest in 2007 achteraf bekeken op een fiasco is uitgedraaid. “Maar het was een periode dat in groene energie alles kon. De banken financierden blindelings alles wat met milieu te maken had. Enkele maanden eerder had Thenergo haast moeiteloos 70 miljoen euro uit de Europese kapitaalmarkten gehaald, veel meer dan gepland”, beweert Schurmans.

Hij beseft dat in de euforie de focus verslapt is. “We hebben teveel ingezet op verticale integratie”. Alle niet-kernactiviteiten worden daarom afgestoten. Thenergo wil terug naar zijn specialisatie: de productie van groene stroom uit biomassa en warmtekrachtkoppeling. Schurmans hoopt dat de beleggers dit ook zullen appreciëren.

Want door de slechte cijfers van 2009 is Thenergo juridisch verplicht om opnieuw kapitaal aan te trekken. “Wanneer het eigen vermogen door de verliezen onder de helft van het maatschappelijk kapitaal zakt, dwingt het vennootschapsrecht een bedrijf daartoe”, klinkt het. Volgens de financieel directeur van Thenergo, Christophe Van Nevel is dat louter een technisch gegeven. “We hebben er vertrouwen in”, stelt hij.

Een kapitaalverhoging is dus nodig. De directie ziet daarvoor twee pistes. Vooreerst kan Thenergo een kapitaalverhoging doorvoeren waarbij alle aandeelhouders kunnen intekenen. De gedelegeerd bestuurder zelf voelt meer voor een strategische partner. “We voeren nog geen definitieve gesprekken, maar we komen op de markt van duurzame energie soms potentiële partners tegen en dan wordt er gepraat”, stelt Schurmans.

Het is nu aan de aandheelhouders van Thenergo om te beslissen hoe het verder moet met het energiebedrijf.

Bron: De Tijd/De Standaard/De Morgen

Volg VILT ook via