nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.02.2009 Europa stelt zich borg voor haaien

Voor het eerst in haar bestaan zet de Europese Commissie haar tanden in een actieplan voor de instandhouding van haaien. "De mens is een veel grotere bedreiging voor de haai dan de haai ooit voor de mens is geweest", zegt eurocommissaris voor Visserij Joe Borg. 

Volgens Borg drong een actieplan zich op omdat haaien en andere kraakbeenvissen zeer kwetsbaar zijn voor overbevissing. Vooral sinds midden jaren tachtig is de vraag naar haaienvinnen en andere afgeleide producten sterk gestegen, in het bijzonder vanuit Azië. Het actieplan omvat niet alleen haaien, maar ook roggen en andere kraakbeenvissen. Er bestaan meer dan 1.000 soorten.

De Commissie wil onder meer maatregelen nemen om de bijvangst af te remmen en de toegestane vangstquota's te beperken voor de meest bedreigde soorten. Een studie van de International Union for the Conservation of Nature heeft uitgewezen dat een derde van de soorten in Europese wateren wordt bedreigd door overbevissing. Hun uitsterven zou volgens Borg funeste gevolgen hebben voor het mariene ecosysteem.

Het actieplan bevat ook maatregelen om de informatiegaring en de wetenschappelijke omkadering te versterken. Daarnaast wil Borg de controles op het sinds 2003 geldende Europese verbod op het afsnijden van haaienvinnen verbeteren. Het plan heeft niet enkel betrekking op de Europese wateren, maar ook op de elders actieve Europese vloot.

De Europese vissers vangen in totaal ongeveer 100.000 ton per jaar, goed voor 12 tot 13 procent van de totale vangst op wereldschaal. Meer dan de helft van de Europese vangst vindt plaats in de Noord-Atlantische Oceaan. Borg hoopt dat de 27 EU-lidstaten tegen het einde van het jaar het licht op groen zullen zetten voor de uitvoering van het plan.

Bron: Belga

Volg VILT ook via