nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.09.2013 Europese ondersteuning imkers werpt honing af

De Europese Commissie is tevreden met de wijze waarop de lidstaten hun imkers ondersteunen bij het produceren van kwaliteitsvolle honing. Zij stelde daarvoor 90,3 miljoen euro EU-subsidies ter beschikking tussen 2010 en 2012. De Europese Unie is een netto-importeur van honing want de eigen productie (217.000 ton) dekt maar 62 procent van de binnenlandse consumptie.

Europese imkers zien hun productiekosten stijgen en worden geconfronteerd met een verhoogde bijensterfte. Bovendien doet de import van honing uit derde landen hen zware concurrentie aan. Toch zijn ze er in geslaagd om de productie van kwaliteitsvolle honing op peil te houden. Volgens de Europese Commissie is dat voor een stuk te danken aan de ondersteuning die de sector krijgt vanwege de EU en nationale overheden.

Voor zes verschillende maatregelen is er Europese cofinanciering. Acties ter bestrijding van de varroamijt en technische ondersteuning voor de imkers waren het meest populair. Gelet op de gunstige evaluatie van de bestaande maatregelen is de Commissie niet zinnens veel aan te passen. Wel zouden de maatregelen mogelijk het jaar rond toepasbaar worden.

Meer samenwerking tussen imkers en een betere coördinatie tussen de Europese en nationale onderzoeksprogramma's staan ook op het verlanglijstje van de Commissie. En zij ziet nog enkele mogelijkheden om synergievoordelen te realiseren, bijvoorbeeld via de steun aan landbouwers die agromilieumaatregelen nemen.

De EU is een netto importeur van honing. Toch is zij met 13,3 procent van de wereldproductie na China (446.000 ton oftewel 27,3%) de belangrijkste honingproducent ter wereld. Daarna volgen Turkije, Oekraïne en de VS. Het marktaandeel van Centraal- en Zuid-Amerika is kleiner door het wegdeemsteren van de imkerij in Argentinië. Veel honing in de EU wordt door de imker rechtstreeks verkocht aan de consument. In Spanje is de groothandel het voornaamste afzetkanaal omdat er daar meer professionele imkers zijn. Ook Duitsland en Roemenië zijn lidstaten met een grote imkerij.

Meer info: honey reports

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via