nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.05.2008 "Federale regering boycot Vlaamse milieu-innovatie"

Vlaams minister van Innovatie Patricia Ceysens (Open Vld) is er niet over te spreken dat de Belgische federale overheid de aanvraag van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) om een veldproef met genetisch gewijzigde populieren uit te voeren heeft afgewezen. "Dit is een boycot van onze Vlaamse milieu-innovatie", zegt Ceysens.

Het VIB reageerde maandag zelf al al vol onbegrip op de beslissing. "De overheid legt daarmee het gezaghebbend oordeel van de Adviesraad voor Bioveiligheid naast zich neer", aldus het VIB. Minister Ceysens treedt die kritiek bij. "Het advies van de bioveiligheidsraad was positief. Dit is ongehoord", zegt Ceysens. Ze verwijt de bevoegde federale ministers Paul Magnette (PS) en Laurette Onkelinx (PS) dat ze "het Vlaamse groene innovatiebeleid boycotten".

Het VIB had een aanvraag ingediend voor een veldproef met populieren met een gewijzigde houtsamenstelling. Zo zouden die meer geschikt zijn voor de productie van bio-ethanol dan koolzaad of maïs. Biobrandstoffen uit koolzaad of maïs concurreren bovendien met de voedselproductie, bij biobrandstoffen uit hout is dat niet het geval.

Vlaams minister Ceysens, momenteel op exportmissie in Alexandrië, heeft beslist dat ze het onderwerp wil bespreken op het Overlegcomité.(KS)

Bron: Belga

Volg VILT ook via