nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.08.2013 Fonterra greep te laat in volgens premier Nieuw-Zeeland

Zuivelfabrikant Fonterra heeft niet op tijd ingegrepen om de besmetting van bepaalde producten met een potentieel dodelijke bacterie tegen te gaan. Dat verklaart de Nieuw-Zeelandse premier John Key. Zaterdag raakte bekend dat in zeven landen zuivelproducten teruggeroepen werden omdat die mogelijk een bacterie bevatten die botulisme kan veroorzaken. De besmette voorraad weiproteïneconcentraat werd in mei 2012 geproduceerd.

De bacterie werd onder meer aangetroffen in babymelkpoeder en in sport- en proteïnedrankjes. Fonterra liet meer dan 1.000 ton zuivelproducten terugroepen in Nieuw-Zeeland, China, Australië, Thailand, Maleisië, Vietnam en Saoedi-Arabië.

"Ik vind het vreemd dat Fonterra in mei 2012, toen de melkproducten in kwestie werden geproduceerd, iets had ontdekt tijdens tests, maar de producten toch in de handel heeft gebracht", aldus de premier. "Men zou toch denken dat een groep die zo afhangt van het vertrouwen van de verbruiker, van de voedselveiligheid en van de kwaliteit van zijn producten dergelijke risico's niet neemt."

China, één van de grootste importeurs van Nieuw-Zeelandse melkproducten, heeft het aantal controles verhoogd. Volgens Nieuw-Zeeland heeft China de invoer van Nieuw-Zeelands melkpoeder verboden. Fonterra-topman Theo Spierings heeft aan China ondertussen zijn verontschuldigingen aangeboden. China zou hem bevestigd hebben dat zij alleen de invoer tegenhouden van de mogelijk besmette producten en niet van Fonterra-producten of Nieuw-Zeelandse zuivel in het algemeen.

Spierings bevestigt dat de klanten op de hoogte zijn gebracht van de besmetting van zodra deze ontdekt werd. "De eerste tekenen van een besmetting werden in maart ontdekt, maar er waren verdere analyses nodig om de bron van de besmetting te ontdekken", aldus de topman. "Op 31 juli kregen we uitsluitsel."

Het aandeel van Fonterra kelderde maandag met bijna tien procent, wat neerkomt op een verlies van 600 miljoen euro. Fonterra is een coöperatie van melkveehouders met 17.300 werknemers, die per jaar 16 miljard liter melk produceert. De omzet bedraagt zowat 19,8 miljard Nieuw-Zeelandse dollar (11,6 miljard euro).

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Fonterra

Volg VILT ook via