nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.08.2013 Fonterra roept zuivel terug vanwege risico op botulisme

De grootste zuivelfabrikant van Nieuw-Zeeland, Fonterra, heeft in enkele van zijn producten een gevaarlijke bacterie aangetroffen die botulisme veroorzaakt, wat kan leiden tot verlamming en zelfs de dood. De zuivelproducten werden naar een zevental landen uitgevoerd en dus lanceerde Fontera een wereldwijde terugroepactie. Dat bericht de Britse zender BBC.

De bacterie werd onder meer aangetroffen in babymelkpoeder en in sport- en proteïnedrankjes. Fonterra liet meer dan 1.000 ton van deze producten terugroepen in China, Australië, Thailand, Maleisië, Vietnam en Saoedi-Arabië. Andere zuivelproducten zoals yoghurt, melk en kaas zijn volgens Fonterra niet besmet.

Botulisme is één van de gevaarlijkste vormen van voedselvergiftiging, waarbij na enkele dagen verlamming kan optreden en zelfs de dood. De bacterie werd aangetroffen in drie stalen van melkwei. De fabriek in Waikato lag aan de oorsprong van de besmetting, zegt het bedrijf.

Nutricia is één van de afnemers en zegt dat geen enkel van de mogelijk besmette producten in de winkelrekken is terechtgekomen. Het is onduidelijk of andere bedrijven wel producten hebben verkocht. Fonterra, één van de grootste zuivelbedrijven ter wereld, heeft zijn klanten opgeroepen om hun voorraden dringend te controleren.

"We nemen snel actie", aldus topman Theo Spierings. "Onze focus is om zo snel mogelijk informatie te krijgen over eventueel besmette producten, die dan zo snel mogelijk uit de winkelrekken kunnen worden gehaald of, indien reeds verkocht, kunnen worden ingeleverd." Fonterra heeft geen weet van mensen die ziek werden.

De terugroepactie van Fonterra dreigt vooral in China heel wat weerklank te krijgen, meent de BBC. In dat land was er al veel wantrouwen tegenover babymelkpoeder van Chinese makelij na verschillende voedselschandalen de afgelopen jaren, waarbij ook baby's stierven. China zou de import van Fonterra-producten ondertussen al stilgelegd hebben. Het land haalt ongeveer 90 procent van zijn melkpoeder uit Nieuw-Zeeland. Hoewel Rusland geen vervuild melkpoeder ontving, legt het de import ook stil.

De gevolgen van de importstop van Nieuw-Zeelands melkpoeder in China en andere landen kunnen, afhankelijk van de duur, groot zijn voor de Nieuw-Zeelandse economie. Dat zegt Paul Bloxham, directeur HSBC-bank Australië en Nieuw-Zeeland tegenover persbureau Bloomberg. De export van zuivel is goed voor een kwart van de totale Nieuw-Zeelandse export en vertegenwoordigt een waarde van rond de zeven miljard euro. Fonterra realiseerde in de tweede helft van 2012 14 procent van haar omzet in China.

Bron: Belga

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via