Food Pilot gaat voedingsindustrie helpen bij innovatie

In Melle hebben ILVO en Flanders’ FOOD een gloednieuwe pilootfabriek geopend die de innovatie en optimalisatie binnen de Vlaamse agrovoedingsindustrie moet stimuleren. “Met deze fabriek willen we de toegevoegde waarde van onze Vlaamse land- en tuinbouwproducten verhogen tot een win-winsituatie voor alle betrokkenen”, aldus ILVO.
16 oktober 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:02
Lees meer over:

In Melle hebben het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) en Flanders’ FOOD een gloednieuwe pilootfabriek geopend die de innovatie en optimalisatie binnen de Vlaamse agrovoedingsindustrie moet stimuleren. “Met deze fabriek willen we de toegevoegde waarde van onze land- en tuinbouwproducten verhogen tot een win-winsituatie voor alle betrokkenen”, aldus Erik Van Bockstaele van ILVO.

De nieuwe pilootfabriek is gevestigd in het gebouw van het vroegere ‘Rijkszuivelstation’ dat sinds 1956 ten dienste stond van de Belgische zuivelindustrie. Mede op vraag van Flanders’ FOOD, het innovatieplatform voor de Vlaamse voedingsindustrie, wordt de focus van de pilootfabriek nu verbreed naar de hele voedings- en toeleveringsindustrie. Maar ook veevoederproducenten, petfoodbedrijven, de cosmetica-industrie, de farmaceutische sector, consumentenorganisaties, groothandel, distributie en kennisinstellingen kunnen er terecht.

“In de fabriek staan een brede waaier aan toestellen voor de verwerking van allerhande voedingsproducten op industriële schaal”, legt Van Bockstaele, administrateur-generaal van ILVO, uit. Aan de keuze van toestellen en technieken is een uitgebreide bevraging van de betrokken stakeholders voorafgegaan. Op die manier vormt de Food Pilot een tussenstap tussen laboratoriumonderzoek en industriële realisatie. “Concreet betekent dit dat een gans proces op semi-industriële schaal kan nagebootst worden zodat uiteindelijk ook een afgewerkt product kan afgeleverd worden”, vertelt Eddy Van der Pluym van Flanders’ FOOD.

Zowel ILVO als Flanders’ FOOD noemen de pilootfabriek een zegen voor KMO’s en andere bedrijven die niet over de nodige wetenschappelijke expertise en pilootapparatuur beschikken. “Daarnaast krijgen ook de grotere en meer kapitaalkrachtige bedrijven toegang tot apparatuur die vaak flexibeler is dan de gangbare industriële technologie”, klinkt het. Maar ook voor de landbouw betekent de Food Pilot goed nieuws. “Onze pilootfabriek zal bijdragen aan een optimale valorisatie van landbouwproducten”, zegt Lieve Herman, hoofd van de afdeling Technologie & Voeding van ILVO.

De Food Pilot zal met flexibele contracten werken. “Zowel voor langlopende als voor eenmalige korte testen kunnen bedrijven een beroep doen op onze infrastructuur. Dit kan in alle confidentialiteit gebeuren of in samenspraak en samenwerking met het ILVO-personeel. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om korte opleidingen en demonstraties te geven in de fabriek, net zoals ondersteuning aan doctoraal en collectief toegepast onderzoek”, stelt Herman.

Het prijskaartje van de nieuwe fabriek bedraagt vijf miljoen euro, waarvan vier miljoen werd bijgedragen door de Vlaamse overheid. “De agrovoedingsindustrie is heel sterk met Vlaanderen verweven. Met deze investering willen we ook zorgen dat dit in de toekomst zo blijft”, aldus kabinetschef Joris Relaes die minister-president Kris Peeters verving tijdens de officiële opening van de Food Pilot.

Meer foto's van de opening op de VILT-Facebookpagina.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek