nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.11.2013 Franse dierenartsen massaal op straat

In Frankrijk zijn ruim 5.000 dierenartsen op straat gekomen om hun onvrede te uiten over een nieuw wetsvoorstel dat het de dierenartsen onmogelijk zou maken om bepaalde antibiotica te leveren aan boeren. De maatregel zou het antibioticagebruik moeten terugdringen. De dierenartsen pikken niet dat ze door de regering beschouwd worden als "slechte leerlingen".

Voor het eerst sinds het bestaan van het dierenartsenberoep in Frankrijk kwamen meer dan 5.000 veterinairs (de helft van de ongeveer 10.000 zelfstandige dierenartsen) de straat op. Reden: een wetsartikel dat het verkopen aan boeren van bepaalde voor de menselijke geneeskunde kritische antibiotica, illegaal maakt. In tegenstelling tot huisartsen schrijven dierenartsen in Frankrijk de medicijnen niet alleen voor, maar leveren ze die ook.

De Franse regering zou beloofd hebben het gewraakte artikel te schrappen, maar de dierenartsen zullen naar eigen zeggen niet berusten vooraleer ze dat zwart op wit hebben. Ze voelen zich "bedrogen" door de overheid. Landbouwminister Stéphane le Foll had de veterinairs eerder op het hart gedrukt dat er niet geraakt zou worden aan hun recht om medicamenten te verdelen, nadat uit onderzoek was gebleken dat de maatregel geen of weinig effect zou hebben op het antibioticagebruik.

Maar Marisol Touraine, de minister van Volksgezondheid, dacht daar anders over en stond erop dat het artikel toch mee werd opgenomen in de wet. "We voelen ons behandeld als slechte leerlingen, terwijl we al heel lang proberen mee te werken aan een vermindering van het antibioticagebruik," zegt Michel Baussier, voorzitter van de nationale orde van de dierenartsen. Baussier verwijst naar de geboekte resultaten: sinds 2008 daalde het antibioticagebruik in Frankrijk met 15,3 procent.

De dierenartsen zeggen ook "zeer geëngageerd" te zijn in het actieplan 'EcoAntibio 2017', dat het antibioticagebruik tegen 2017 met 25 procent wil terugdringen. De maatregel is dan ook volledig misplaatst, vinden de misnoegde veterinairs: "Deze wet zal contraproductief werken. Kijk maar naar landen als Spanje en Italië, waar dierenartsen geen medicamenten mogen leveren. Wel, die landen zijn de grootste antibioticagebruikers." De Ministerraad spreekt zich uit op 13 november.

Bron: Pleinchamp.com

Volg VILT ook via