nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.11.2009 Gaia klaagt over toename onverdoofde slachtingen

Twee dagen voor het offerfeest heeft Gaia woensdag tijdens een persconferentie in Brussel beelden getoond van runderen, schapen en geiten die onverdoofd geslacht worden in Belgische slachthuizen. "Dat vlees is niet alleen bestemd voor de halal markt, maar belandt ook in het reguliere circuit", beweert Michel Vandenbosch, die een totaalverbod eist op slachten zonder verdoving.

De voorbije drie maanden heeft Gaia een bezoek gebracht aan elf slachthuizen in ons land, waarvan zes in Vlaanderen. Bedoeling was om de praktijk van het onverdoofd slachten vast te leggen op beeld. Onverdoofd slachten is wettelijk verboden, maar voor de rituele slacht geldt een uitzondering. "De gefilmde scènes tonen krijsende geitjes, spartelend terwijl ze met overgesneden keel aan de haak hangen. Schapen worden brutaal op hun rug gegooid en gekeeld in het zicht van hun soortgenoten", vertelt Vandenbosch.

Ook de runderen zijn er volgens hem niet veel beter aan toe. "Met een stroomstok worden ze in de kantelbox geduwd, waarna ze met een mes onverdoofd de keel worden doorgesneden, hopeloos vechtend om te overleven terwijl ze doodbloeden", zo luidt het. Vandenbosch wil dat dringend paal en perk gesteld wordt aan deze "middeleeuwse wanpraktijken", ook al omdat het aantal onverdoofde slachtingen de behoefte aan religieus geslacht vlees ruimschoots zou overstijgen.

"De afwezigheid van etikettering moedigt slachthuizen aan meer en meer onverdoofd te slachten, zelfs voor vlees dat niet voor de halal markt bestemd is", stelt Vandenbosch. "Op dit moment wordt in ons land 92 procent van de schapen, 21 procent van de kalveren en tien procent van de runderen onverdoofd geslacht. Dat zijn meer dan 250.000 dieren per jaar. Daarmee hebben de slachthuizen de grenzen van de wet en van de aanvaardbaarheid overschreden".

Volgens Gaia hebben landen zoals Zweden, Noorwegen, Zwitserland en IJsland het slachten zonder verdoving reeds verboden. De Europese Voedselautoriteit Efsa heeft berekend dat het meerdere minuten kan duren vooraleer onverdoofd gekeelde dieren geen pijn meer voelen, zegt Vandenbosch tot slot. Gaia trekt met de beelden naar federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx en de Moslimexecutieve om hen de mistoestanden te tonen en te overtuigen de verdoving te aanvaarden.
 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via