nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.12.2013 Geactualiseerd voedingsadvies voor Belgisch Witblauw

De brochure 'Voeding van runderen van het Belgisch Witblauw ras' van het beleidsdomein Landbouw en Visserij is opnieuw geactualiseerd. Ook het rantsoenberekeningsprogramma 'BWB' is zowel inhoudelijk als structureel grondig herwerkt, op basis van feedback van gebruikers. Beide instrumenten zijn beschikbaar via de website van Landbouw en Visserij.

In 2008 bracht het Vlaamse landbouwministerie een eerste druk uit van de brochure 'Voeding van runderen van het Belgisch Witblauw ras'. In 2010 werd de brochure onder andere aangevuld met het begrip en de berekeningswijze van de voederwaardeprijs. In de nieuwe, derde editie, werden wijzigingen aangebracht omtrent de behoeftenormen voor jongvee en zoogkoeien. Door hun gespierde anatomie hebben de Belgische Witblauwe runderen namelijk een hogere behoefte aan energie en eiwitten dan andere rundveerassen.

Ook het rantsoenberekeningsprogramma, dat vorig jaar werd gepubliceerd, is zowel inhoudelijk als structureel grondig herwerkt. In de geactualiseerde versie van het programma kan nu ook de kostprijs van het rantsoen worden berekend. Ook de krachtvoederwaardeprijs van de verschillende voedermiddelen en van het rantsoen zijn opgenomen in de berekeningsmodule, waardoor de landbouwer voedermiddelen met elkaar kan vergelijken.

De brochure en het rantsoenberekeningsprogramma met handleiding zijn te downloaden op de .

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via