nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.01.2010 Gennez "geshockeerd" door handelswijze AB InBev

Caroline Gennez heeft samen met haar partijgenoten Bruno Tobback en Mia De Vits vrijdagochtend een bezoek gebracht aan de vakbondsmilitanten die nu al voor de negende dag op rij de ingang blokkeren van de AB InBev-brouwerij in Leuven. De sp.a-voorzitter stelde "geshockeerd" te zijn door de manier waarop AB InBev de crisis aangrijpt om mensen op straat te zetten.

De actie van de militanten is gericht tegen het herstructureringsplan dat de directie vorige week aankondigde en waarbij het aantal jobs in ons land met 263 verminderd wordt. "Het gaat dit bedrijf niet meer om het creëren van eerlijke arbeidsvoorwaarden, maar louter nog om brute winst, aandelenkoersen en de bonussen van de mensen uit de raad van bestuur. Dat er 300 mensen aan de deur worden gezet terwijl de bestuurders zich de laatste drie jaar meer dan 750.000 euro uitkeerden, gaat uw verstand te boven", aldus Gennez.

Ook sp.a-er Bruno Tuybens wees donderdag in de Kamer op de enorme bonussen die AB InBev-bestuurders opstrijken. Dat het bedrijf donderdag tijdens het verzoeningsgesprek onder leiding van een sociaal bemiddelaar toch naar de rechter trok voor een bevelschrift om de blokkade te breken, getuigt volgens Gennez van "het ongelooflijk cynisme van het management van AB InBev". Ze verwijst hierbij naar de verschillende oproepen die de brouwer de jongste tijd deed tot dialoog.

De sp.a-voorzitter kant zich overigens tegen dergelijk rechterlijk optreden in sociale conflicten. "Stakingsrecht is immers een onvervreemdbaar recht en in dit geval zelfs volledig op zijn plaats".

Bron: Belga

Volg VILT ook via