nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.10.2013 Gent gaat voluit voor duurzaam en lokaal voedselsysteem

Nadat Gent in 2009 volgens het stadsbestuur als eerste ter wereld 'Donderdag Veggiedag' op de kaart plaatste, wil de stad opnieuw een pionier zijn met de lancering van een voedselstrategie. Dat zegt het Gentse stadsbestuur bij de lancering van 'Gent en garde', dat het voedselsysteem moet verduurzamen en moet helpen om van Gent tegen 2050 een klimaatneutrale stad te maken.

Gent is de eerste stad in Vlaanderen die op een strategische manier rond voedsel gaat werken, zegt het stadsbestuur. Dinsdag kwamen op de eerste bijeenkomst van 'Gent en garde' verantwoordelijken uit onder meer de landbouwsector, de voedingsindustrie en de horeca samen. Het stadsbestuur wil met die partners concrete initiatieven opstarten. "Gent streeft ernaar om de lokale keten van producent tot consument te versterken en de milieu-impact zo klein mogelijk te houden", aldus schepen van Milieu Tine Heyse (Groen).

De stad zet in op alle schakels van de voedselketen, van productie over consumptie tot voedselafval. Zo wil Gent een kortere voedselketen, waarbij de lokale producent zijn producten rechtstreeks kan verkopen aan de klant. 'Gent en garde' moet de inwoners ook duurzamer laten consumeren. Daarbij denkt Heyse vooral aan "lokaal, seizoensproducten, bio, vegetarisch of fair trade".

Het stadsbestuur wil daarnaast de hoeveelheid voedselafval terugdringen en het maximaal hergebruiken als grondstof, bijvoorbeeld door compost te maken van GFT-afval of het gescheiden te laten ophalen. "Welke concrete trajecten we gaan opstarten in de komende maanden, wordt vandaag mee uitgetekend door de verschillende actoren. De interesse van vandaag toont alleszins dat Gent zin heeft in lekkere, lokale en duurzame voeding", aldus nog Tine Heyse.

Bron: eigen verslaggeving/Belga

Volg VILT ook via