nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.03.2010 Gentse azalea heeft Europese erkenning op zak

De Gentse azalea heeft, als eerste sierteeltproduct in Europa, de erkenning gekregen als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Dat laat het departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid woensdag weten. Het dossier werd in september 2005 opgestart door overheidsvoorlichter Adrien Saverwyns.

De Vereniging voor Vlaamse azaleatelers diende al in september 2005 een erkenningsdossier in bij het departement Landbouw en Visserij. Dat werd in maart 2006 doorgestuurd naar de Europese Commissie. "Woensdag heeft het Permanent Comité de Gentse azalea erkend als Beschermde Geografische Aanduiding", luidt het.

Overheidsvoorlichter Adrien Saverwyns heeft het dossier voor de Europese erkenning samengesteld. "Ik heb kunnen aantonen dat de azalea al meer dan honderd jaar in het Gentse wordt gekweekt. Dat is belangrijk, want het gaat om een beschermde geografische aanduiding. Leuk is ook dat de Gentse azalea het eerste niet-eetbare erkende streekproduct zal zijn".

"We zijn nog steeds wereldmarktleider voor de azalea en hebben 80 procent van de Europese productie in handen", vervolgt Saverwyns. "De Gentse azaleatelers krijgen door de erkenning een extra troef in handen die hun Duitse en Nederlandse concurrenten niet hebben. Tegelijk biedt de erkenning heel wat promotiemogelijkheden".

Er is intussen ook flink gesleuteld aan het gebruiksgemak. "Ruim tien jaar geleden hebben we met een aantal telers het ‘Project Azalela Kwaliteit’ opgericht. De deelnemende bedrijven engageerden zich om een aantal kwaliteitsnormen te hanteren zoals mooie groene blaadjes, een nette pot zonder onkruid en een correcte verhouding pot-plant".

Voor de Europees erkende ‘Gentse azalea’ zal bij levering 80 procent van de bloemknoppen zelfs kleurtonend zijn. "Dat lokte behoorlijk wat gemor uit bij de groothandel. Die ziet liever een partij azalea’s nog volledig in knop geleverd, omdat ze die langer kunnen verkopen. Maar we wilden absoluut vermijden dat de consument de plant niet in bloei krijgt", aldus Saverwyns.

Voor een BGA dient de naam van een streek te worden gebruikt om een bepaald product aan te duiden. "Minimaal een van de productie-, verwerkings- of bereidingsstadia moet in het geografische gebied gebeuren". In Vlaanderen kregen eerder al de Geraardsbergse mattentaart en het Brussels grondwitloof een erkenning als Beschermde Geografische Aanduiding.

Meer informatie: www.gentseazalea.be

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via