nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.05.2012 Gewasproductie verhogen door minder licht te verspillen

Onderzoekers van Wageningen Universiteit en de Vrije Universiteit Amsterdam komen tot de conclusie dat het mogelijk is om gewassen te ontwikkelen die nog meer voedsel produceren, door het gehalte van kleurstoffen die niet bijdragen aan de fotosynthese te verlagen. Zij ontdekten dat bladpigmenten die niet direct betrokken zijn bij de fotosynthese, licht ‘verspillen’ door het te absorberen, maar niet nuttig te gebruiken.

Er wordt al minstens 70 jaar over de hele wereld onderzoek gedaan naar vragen die spelen rond de manier waarop planten lichtkleuren benutten voor de fotosynthese. Een aantal belangrijke vraagstukken is nu ontrafeld door onderzoek naar de fotosynthese-effectiviteit bij verschillende lichtomstandigheden.

Planten blijken hun bladeren efficiënt aan te passen aan de lichtkleur die aanwezig is op de plaats waar ze groeien. Uit het onderzoek blijkt ook dat specifieke combinaties van verschillende lichtkleuren meer fotosynthese opleveren dan de lichtkleuren los van elkaar. Dat inzicht is onder andere belangrijk voor het energiezuinig inzetten van belichting in serres.

De onderzoekers ontdekten bovendien dat bladpigmenten die niet direct betrokken zijn bij de fotosynthese, licht ‘verspillen’. Deze kleurstoffen absorberen het licht wel, maar gebruiken het niet voor de fotosynthese.

Deze vondst biedt een kans om de gewasproductie te verhogen door het gehalte van die ‘verspillende’ kleurstoffen te verlagen. Dat speelt vooral voor ‘beschermde’ teelten in de glastuinbouw. De kleurstoffen hebben namelijk een beschermende functie tegen bijvoorbeeld teveel UV-licht of vraat. In binnenteelten spelen dat soort problemen veel minder dan in het open veld.

Meer info: Plant Cell

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via