nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.03.2009 "Groeiende wereldbevolking vergt technologische boost"

Tegen 2030 zal de wereld geconfronteerd worden met een 'gevaarlijke mix' van voedseltekorten, waterschaarste en een gebrek aan energievoorraden. Die kan leiden tot sociale onrust en internationale conflicten. Om dat scenario te vermijden, is volgens de leidinggevende Britse wetenschapper John Beddington dringend een technologische boost nodig.

De stijgende vraag naar grondstoffen als gevolg van de stijgende wereldbevolking zal tegen 2030 een crisis veroorzaken met verstrekkende gevolgen. Dat voorspelt althans professor John Beddington van het Imperial College, en ook wetenschappelijk adviseur van de Britse regering. Binnen twintig jaar zal de wereld 8,3 miljard mensen tellen, waardoor de vraag naar voedsel en energie met 50 procent de hoogte zal ingaan en die naar zuiver water met 30 procent.

"Indien we de problemen niet snel aanpakken, moeten we ons zorgen beginnen te maken", vertelde Beddington aan Britse media. "De problemen op het vlak van water, energie en voedsel worden alleen maar groter, en ze zijn onderling verbonden met elkaar. Je kunt het ene probleem niet oplossen zonder het andere in rekening te nemen".

"Onderzoek naar betere wateropslag en hernieuwbare energie is essentieel om een voorspoedige toekomst te verzekeren. Ook de landbouwproductiviteit moet omhoog en we hebben nood aan planten die resistent zijn tegen veel voorkomende ziektes", aldus Beddington. Misschien moeten we zelfs ggo's in overweging nemen, aldus de Britse professor.

Beddington presenteerde zijn bevindingen onlangs op een Britse conferentie over duurzame ontwikkeling in Westminster. Hij riep de Europese Commissie op om meer onafhankelijke wetenschappers te betrekken bij het uitstippelen van het beleid. Hij verwees daarbij naar  een aantal recente benoemingen door de Amerikaanse president Barack Obama.

Bron: De Morgen

Volg VILT ook via