nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.07.2013 Groen wil dodehoekspiegel verplichten voor tractoren

Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke vindt dat de regering de veiligheidsvoorschriften voor tractoren moet verscherpen. Hij stelt zelf voor om de regels voor vrachtwagens, zoals de verplichte dodehoekspiegel, ook toe te passen op tractoren. Hij doet dat naar aanleiding van een dodelijk ongeval met een landbouwvoertuig in Tongeren.

De regering heeft al een aantal maatregelen klaar. Zo zullen tractoren die niet voor landbouwactiveiten worden ingezet, onderworpen worden aan een jaarlijkse technische controle. Bovendien zullen ze niet langer op rode diesel mogen rijden. "Een belangrijke stap, maar onvoldoende", meent Groen-Kamerlid Van Hecke. Hij dringt bij staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet aan op bijkomende maatregelen.

"Wij vragen om de geldende voorschriften voor vrachtwagens ook toe te passen voor tractoren, zoals de verplichte dodehoekspiegel". "Wie al naast een tractor met soms banden hoger dan twee meter stond, weet hoe onveilig dit is voor voetgangers of fietsers. Met een verplichte dodehoekspiegel kunnen we heel wat tragische ongelukken vermijden", aldus Van Hecke.

Op de Hasseltsesteenweg in Tongeren kwam maandagavond een vrouw met haar auto onder de wielen van de tractor terecht. De hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar de vrouw overleed ter plekke. De politie wou aan Het Belang van Limburg enkel kwijt dat één van beide voertuigen het rode licht negeerde. Een verkeersdeskundige kwam ter plaatse om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

Meer info: TV Limburg

Bron: Belga / Het Belang van Limburg

Volg VILT ook via