Groene stroom wordt rendabeler zonder injectietarieven

In het Vlaams Parlement werd het voorstel van decreet dat de tarieven voor de injectie van stroom uit groene- en WKK-productie op het distributienet moet afschaffen, behandeld en goedgekeurd. Volgens de indieners, de CD&V'ers Carl Decaluwé, Jos De Meyer en Tinne Rombouts zorgt dit decreet voor een rendabeler investeringsklimaat.
23 december 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:57
Lees meer over:

In het Vlaams Parlement werd het voorstel van decreet dat de tarieven voor de injectie van stroom uit groene- en WKK-productie op het distributienet moet afschaffen, behandeld en goedgekeurd. Volgens de indieners, Vlaams volksvertegenwoordigers Carl Decaluwé, Jos De Meyer en Tinne Rombouts zorgt dit decreet voor een rendabeler investeringsklimaat en bijgevolg milieuwinst tegen een verwaarloosbare maatschappelijke kost.

Een Koninklijk Besluit laat momenteel toe dat distributienetbeheerders kosten mogen aanrekenen voor de stroom uit hernieuwbare energiebronnen en warmtekrachtkoppeling (WKK) die op hun net wordt geïnjecteerd. De kosten voor investeringen die nodig zijn om groene stroom op het net toe te laten, rekenen ze zo door aan de producenten van groene stroom. Vlaams volksvertegenwoordiger Carl Decaluwé stelt dat dit discriminatie is: voor de conventionele centrale productie-installaties die rechtstreeks stroom op het hoogspanningsnet injecteren, gelden deze injectietarieven immers niet.

“Met dit voorstel geven we geen extra voordeel of subsidie aan groene stroom. Wel integendeel, we zorgen voor de gelijke behandeling van decentrale groene stroomproductie met centrale conventionele elektriciteitsproductie”, benadrukt Decaluwé . Naast zijn collega's van CD&V Tinne Rombouts en Jos De Meyer kreeg het voorstel ook de steun van Liesbeth Homans en Marc Hendrickx van N-VA en van Michèle Hostekint en Bart Martens van sp.a.

Het decreet kwam er mede op vraag van de klankbordgroep glastuinbouw die door minister-president Kris Peeters werd opgericht. Enkel al in deze deelsector (goed voor 250 MWe opgesteld vermogen, verspreid over een 320 ha glas) zorgde de injectievergoeding al vlug voor een extra kost van circa 10.000 euro per hectare serreoppervlakte op jaarbasis.

De impact van het voorstel op de elektriciteitsprijs is zo goed als nihil, stelt Tinne Rombouts. “De federale energieregulator CREG becijferde dat het distributietarief, dat op zich slechts 30 procent van de factuur uitmaakt, maximaal met 0,5 procent kan stijgen. De prijsimpact van dit decreet is dus voor de consument verwaarloosbaar, terwijl de winst voor het milieu en de rendabiliteit voor investeerders aanzienlijk stijgt.”

Jos De Meyer onderstreept het belang van dit decreet voor de groene stroomproducenten in de land- en tuinbouwsector. Want het zijn in de praktijk vooral land- en tuinbouwers die investeren in dergelijke installaties en het te veel aan opgewekte stroom op het distributienet injecteren. Op dit moment krijgen zij soms nog gepeperde rekeningen om groene stroom te mogen leveren aan het net. “Dit decreet maakt een eind aan deze omgekeerde wereld”, stelt De Meyer.

Klik hier voor de tekst van het decreet

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek