nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.08.2013 Grootste kaliumproducent blaast exportkartel op

Beleggers houden rekening met prijsdalingen voor kalium, meldt De Tijd. Marktleider Uralkali stapt uit een exportkartel en wil meer product op de markt brengen. Door onder de prijs van de andere producenten te duiken, mikt het Russische bedrijf op meer marktaandeel. Uralkali heeft naar schatting 20 procent van de wereldwijde productiecapaciteit in handen en ontgint het kaliumzout goedkoper dan het gros van zijn concurrenten.

Uralkali, één van de grootste producenten van kaliumzout, breekt voor het eerst in acht jaar de markt open. Het stapt uit een exportkartel met Wit-Russische partners, één van de twee grote exportkartels die in de branche bestaan. En het voorspelt dat de wereldprijzen voor kalium een kwart zullen dalen tot onder 300 dollar per ton. Beleggers reageerden meteen en de aandelen van Uralkali en zijn belangrijkste rivalen - Potash Corporation of Saskatchewan, Mosaic, K+S en Israel Chemicals - gingen dinsdag en woensdag tot 30 procent onderuit.

Tot nu toe beperkten de grote producenten de hoeveelheid kaliumzout die ze op de markt brengen. Op die manier ondersteunden ze de prijs. Uralkali wil daar mee breken en meer produceren aan een lagere prijs om marktaandeel af te snoepen van de concurrenten. "Voor het eerst sinds de oprichting van het kartel in 2005 zal het spel van vraag en aanbod opnieuw de prijs van kaliumzout bepalen", concludeert De Tijd. Sommige waarnemers twijfelen er nu ook aan dat het kartel Canpotex van de Canadese producenten - Potash , Mosaic en de kleinere speler Agrium - zal standhouden. Dat bestaat wel al sinds 1972 en er spelen ook geen geopolitieke belangen zoals tussen Rusland en Wit-Rusland.

Bijna 90 procent van de voorraad kaliumzout bevindt zich in Canada, Rusland en Wit-Rusland onder de grond. Het bedrijf K+S haalt kaliumzout uit mijnen in Duitsland, maar de productiekosten liggen daar hoger dan in Canada en het voormalige Oostblok. De Tijd schat de gevolgen van een prijsdaling als volgt in: "Het is slecht nieuws voor de mijnbouwers die kaliumzout delven. Vooral de mijnen met hoge productiekosten dreigen verlieslatend te worden. De verwerkers van kaliumzout tot kunstmest hebben termijncontracten en voorraden met een duur prijskaartje, maar kunnen wellicht hun eindproduct zo duur niet meer verkopen. De landbouwers kunnen dan weer hun velden goedkoper bemesten."

Bron: De Tijd

Volg VILT ook via