nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.02.2012 Grote belangstelling voor voedselteams in de grootstad

Steeds meer gezinnen groeperen zich in zogenaamde voedselteams om hun voedingswaren rechtstreeks bij de boer aan te schaffen. Vlaanderen telt al meer dan 130 voedselteams die elk uit 12 tot 40 gezinnen bestaan, meldt De Morgen. "Vooral in en rond de grootsteden Antwerpen en Gent is de belangstelling groot en zijn vorig jaar acht nieuwe voedselteams ontstaan", vertelt de vzw Voedselteams aan VILT.

"Veel mensen willen voeding rechtstreeks bij de lokale producent kopen, maar worden afgeschrikt door de prijs en praktische beslommeringen. De vzw Voedselteams verzamelt gezinnen per regio in een team, drukt het kostenplaatje door de georganiseerde aanpak en maakt kopen bij de boeren erg gemakkelijk", zegt coördinator Hilde Delbecque. Wie zich aansluit bij een voedselteam, bestelt zijn boodschappen online en gaat wekelijks alles afhalen in een depot in de buurt.

De vzw Voedselteams organiseert sinds 1996 lokale teams van consumenten en treft de laatste jaren steeds meer belangstellenden. "Vlaanderen telt meer dan 130 voedselteams. Bij veel teams is er een wachtlijst en vorig jaar zijn er nog 13 nieuwe groepen bijgekomen", illustreert Delbecque. Van oudsher telt Vlaams-Brabant het meeste voedselteams (49). De groei situeert zich vooral in Oost-Vlaanderen en Antwerpen waar vorig jaar 11 van de in totaal 13 nieuwe teams van start gingen. Vooral in en rond de grootsteden Gent en Antwerpen gaat het snel. Daar situeren zich 8 van de 11 nieuwe teams.

De depots van de voedselteams betrekken hun producten bij 81 boeren en 15 Wereldwinkels. "Sommige boeren realiseren 80 procent van hun omzet bij meerdere voedselteams in hun buurt, voor de meeste gaat het slechts om een beperkt deel van de omzet", verduidelijkt Delbecque. "Groenten en fruit komen van bioboeren, bij zuivel en vlees is dat niet (steeds) het geval omdat het moeilijk is om lokaal een bioproducent te vinden. Ook voor streekproducten zoals grondwitloof en asperges wordt een uitzondering gemaakt en is het aanbod niet bio."

De Morgen ging een kijkje nemen bij een recent opgericht voedselteam in Gelrode, een deelgemeente van Aarschot. De tijd dat alleen de 'geitenwollensokken' bij de boeren gingen aankloppen, is voorbij. De meeste leden zijn drukbezette, hoger geschoolde vaders en moeders. De twaalf gezinnen weten nu naar eigen zeggen tenminste wat ze eten. "Het vertrouwen in de voedingsindustrie was weg. Eten van bij de boer smaakt niet alleen beter, het is ook gezonder", klinkt het. De grotere variatie in groenten vinden ze leuk meegenomen.

De vzw Voedselteams beaamt dat de consument de voedselketen zo kort mogelijk wil houden en teruggrijpt naar het ambachtelijke en authentieke. "Al denk ik dat de kookprogramma's ons ook een serieus duwtje in de rug hebben gegeven", zegt Delbecque in de krant. "Als populaire tv-koks benadrukken dat ze het liefst met lokale producten werken, heeft dat wel degelijk een impact. Mond-aan-mondreclame in de gemeentes en aan de schoolpoort doen de rest."

Meer info: Voedselteams

Bron: De Morgen/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via