nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.02.2014 Handel schenkt 28 procent meer aan de voedselbanken

Vorig jaar schonken de handelaars 1.846 ton voedsel aan de voedselbanken. Dat is 28 procent meer dan het jaar voordien. Die stijging is te danken aan de soepelere opstelling van het Voedselagentschap, de campagne die sectorfederatie Comeos voerde bij de leden en de nieuwe btw-regeling, die bepaalt dat handelaars geen btw meer moeten betalen op voedselschenkingen.

Het valt nauwelijks te berekenen hoeveel voedseloverschotten van de handel naar alle caritatieve organisaties gaan. Er bestaan steeds meer initiatieven op lokaal vlak, waarbij de gerant van een supermarkt afspraken maakt met sociale organisaties uit de buurt, en er niet wordt bijgehouden hoeveel voedsel op die manier terechtkomt bij wie het het meeste nodig heeft.

“Maar de voedselbanken zijn al jaren de structurele partners, die het gros van de overschotten kunnen recupereren”, zegt Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Comeos, de federatie van de handel en diensten in België. “We zijn dan ook ontzettend blij dat onze inspanningen lonen, en er heel wat drempels zijn weggewerkt die dat soort schenkingen bemoeilijkten. Een stijging met 28 procent is ontzettend veel. We schatten dat we nu jaarlijks het equivalent van 2,5 miljoen volwaardige maaltijden weggeven. Voedsel dat anders onherroepelijk verloren was of gebruikt zou worden voor de productie van biogas.”

Er zijn drie belangrijke redenen die de stijging verklaren. “We hebben onze leden gemobiliseerd, onder andere met een brochure”, zegt Michel. “De handelaars zijn zich daardoor niet alleen meer bewust van het ethische probleem dat voedseloverschotten kunnen veroorzaken, ze weten nu ook precies wat wel en wat niet kan, en bij wie ze terechtkunnen met hun overschotten. Daarnaast hebben we met het FAVV onderhandeld om bepaalde regels te versoepelen zonder iets toe te geven op de voedselveiligheid zodat we werkbare afspraken kunnen maken met de sociale instellingen.”

Ook de nieuwe btw-regeling speelt een belangrijke rol. Sinds vorige zomer hoeft de handelaar geen btw meer te betalen op het voedsel dat hij schenkt. Comeos spreekt van een “schitterende maatregel”, en hoopt op een uitbreiding naar non-food zodat handelaars ook kleren kunnen schenken. Op dit moment is het interessanter om een voorraad broeken te vernietigen dan ze te schenken. De btw die de handelaar betaalde bij aankoop van de broek kan immers niet gerecupereerd worden en hij moet de btw op de schenking betalen. “Dit geldt niet enkel voor kledij, maar bijvoorbeeld ook voor elektro, speelgoed of meubels. Mensen in nood hebben niet enkel nood aan voedsel: ook schenkingen van non-food moeten aangemoedigd worden”, besluit Michel.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via