nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.02.2014 Helft EU-steun bij een tiende van de bedrijven

De Europese landbouwsteun komt voor de helft terecht bij minder dan 10 procent van de bedrijven, zo blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Bijna 41 miljard, of 70 procent van het hele landbouwbudget, werd als directe steun uitbetaald aan boeren en tuinders. In de jongste lidstaten is de verdeling van het GLB-geld meer uit balans dan in de oudere lidstaten.

Ongeveer 70 procent van het hele Europese landbouwbudget werd in 2012 besteed aan directe steun aan agrarische producenten. Uit de overzichten van de Europese Commissie blijkt dat een relatief klein deel van de producenten het merendeel van de directe steun opstrijkt: in de vijftien oudste lidstaten komt de helft van de steun terecht bij ongeveer 7 procent van de producenten.

In de twaalf nieuwste lidstaten is de verdeling nog meer uit balans: daar komt de helft van de steun terecht bij minder dan 3 procent van de producenten. In 2012 waren er in de 27 Europese lidstaten 4,9 miljoen agrarische producenten die in aanmerking kwamen voor directe steun. Gemiddeld kregen ze 5.444 euro. Acht op de tien ondernemers ontving minder dan 5.000 euro, 0,4 procent van de ondernemers meer dan 100.000 euro.

De Europese Commissie legt uit dat de inkomenssteun vooral is bedoeld om boeren te compenseren voor het verlies aan steun door het wegvallen van de prijsondersteuning. Een groot bedrijf heeft daardoor recht op meer compensatie dan een klein bedrijf. Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, waarover in juni vorig jaar een akkoord is bereikt, moet de directe steun aan boeren eerlijker verdelen, aldus nog de Commissie.

Bron: |

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via