nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.07.2012 Hoe zit het met de prijs van melk en industriegroenten?

BoerenstebuitenTV praat met de voorzitters van ABS en Boerenbond over de prijsvorming van industriegroenten en de verwachtingen omtrent de melkprijs. Bij de groenten zit er een haar in de boter tussen producentencoöperatie Ingro en de beroepsvereniging van de groente-industrie Vegebe. In de zuivelsector hebben Hendrik Vandamme en Piet Vanthemsche het vooral over de rol van coöperatie Milcobel.

Het conflict over de prijzen van industriegroenten is een terugkerend ritueel. "Er zijn betere manieren om binnen een sector met elkaar om te gaan, dus heb ik een gedragscode voorgesteld", zegt Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche. Dat moet onder meer helpen voorkomen dat groentetelers die zich engageren binnen Ingro door de groenteverwerkers strenger aangepakt worden. "Er moet eens flink nagedacht worden over de relatie tussen telers en afnemers. Open kaart spelen, is in het belang van iedereen", voegt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme toe.

Voor de melkprijs zien de verwachtingen er niet goed uit. "De zuivelverwerkers in België zijn sterk gericht op melkpoeder en boter die op de wereldmarkt worden afgezet", constateert Vandamme, "zodat onze grootste coöperatie moeite heeft om de prijs te volgen die bijvoorbeeld Nederlandse firma's kunnen uitbetalen aan hun melkveehouders dankzij een meer gediversifieerde productenportefieulle." FrieslandCampina betaalt per 100 liter drie euro meer aan Nederlandse boeren. "Maar het is goed dat we een Vlaamse verwerker als Milcobel hebben", benadrukt Vanthemsche.

Bekijk hier de uitzending op BoerenstebuitenTV.

Bron: BoerenstebuitenTV

Volg VILT ook via