nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.03.2013 Iers bedrijf verzweeg maandenlang vondst paarden-DNA

Het Ierse vleesbedrijf QK Meats heeft al in juni vorig jaar ontdekt dat een partij rundvlees uit Polen sporen van paardenvlees bevatte. QK Meats bracht de autoriteiten nooit op de hoogte. Het bedrijf bleef vlees aankopen bij haar Poolse leveranciers, hoewel het probleem zich meermaals voordeed. Dat staat in een uitgebreid rapport over het schandaal dat de Ierse minister van landbouw Simon Coveney heeft uitgebracht.

Volgens Coveney is er "geen enkel bewijs gevonden dat met vlees geknoeid is in Ierland zelf". Gezien de herkomst van het paardenvlees maakt hij zich echter wel "ernstig zorgen over de activiteiten van handelaars en tussenpersonen buiten Ierland". Gezien de verbanden die zijn ontdekt met Nederland, heeft Coveney ook de Nederlandse autoriteiten ingelicht.

In het rapport staat dat QK Meats al in juni 15 partijen vlees van negen van haar Poolse leveranciers heeft getest. Bij zeven tests bleek paarden-DNA aanwezig te zijn. Het Ierse bedrijf heeft de betrokken partijen daarop teruggezonden naar Polen maar geen verdere maatregelen genomen. In de volgende maanden werd regelmatig opnieuw paarden-DNA in vlees uit Polen aangetroffen.

Volgens het rapport stelt QK Meats dat het betrokken vlees niet in de voedselketen terecht is gekomen. Het bedrijf bleef echter ondanks de twijfelachtige herkomst vlees van haar Poolse leveranciers betrekken, waarbij het ministerie aantekent "dat dat vlees uit Polen 400 euro per ton minder kost dan rundvlees afsnijdsel uit Ierland zelf".

Bron: |

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via