nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.10.2010 Ierse bedrijven veroordeeld voor MPA-besmetting Bioland

Twee Ierse bedrijven die betrokken waren bij het hormonenschandaal in 2002 via het Arendonkse bedrijf Bioland zijn door de correctionele rechtbank van Dublin veroordeeld tot een boete van 40.000 euro. Bij het schandaal werden bedrijven uit 15 Europese landen geblokkeerd, omdat hun veevoeder besmet was met het hormoon MPA. De Ierse bedrijven zijn schuldig bevonden aan overtreding van de milieuwetgeving en illegale afvalexport.

In 2002 werden veevoeder- en varkensbedrijven uit 15 verschillende Europese landen geblokkeerd nadat bekend was geraakt dat hun veevoeder besmet was met het hormoon MPA. Deze besmetting vond plaats in het Nederlandse Bioland, waar afvalwater bevuild met het hormoon verwerkt werd tot glucosestroop voor veevoeder en frisdrank.

Het farmaceutisch bedrijf AHP Manufacturing, alias Wyeth Medica deed een beroep op Cara Environment Technlogy voor de afzet van suikerwater met daarin sporen van een anticonceptieproduct naar Bioland. Zij verwerkten het suikerwater tot glucosesiroop. Na de verwerking was de vervuiling met MPA echter niet opgelost, waardoor het hormoon in veevoeder terecht kwam.

De ex-zaakvoerders van Bioland kregen eerder door de rechtbank in Turnhout een celstraf van drie jaar met uitstel en een boete van 50.000 euro opgelegd. De rechter oordeelde dat ze handelden uit winstbejag en daarbij de voedselveiligheid in het gedrang brachten. Deze week zijn ook de andere betrokken bedrijven voor de rechter verschenen, aldus de Irish Times.

Cara pleitte op de zitting schuldig aan illegale afvaluitvoer. Het bedrijf gaf het afval aan als ongevaarlijk terwijl het wel gevaarlijk was en het daarvoor niet over een vergunning beschikte. Wyeth erkende schuld te hebben aan het overtreden van de milieuwetgeving. De onderneming ging er naar eigen zeggen vanuit dat het afval correct zou worden behandeld, maar ondernam geen stappen om dat te controleren. Het openbaar ministerie aanvaardde dat Wyeth niet uit was op schadeberokkening of financieel gewin.

Bron: Belga

Volg VILT ook via