nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.03.2014 Imkers willen groenbemesters mechanisch bewerkt zien

De Vlaamse Imkersbond (KonVIB) vraagt de Vlaamse akkerbouwers de groenbemesters op hun percelen mechanisch te bewerken, en ze niet te verdelgen met herbicide. Voor de laatste winterbijen zijn de uitzonderlijk vroeg bloeiende velden gele mosterd en facelia een rijke voedselbron, zo klinkt het. Ook particuliere tuinders worden gevraagd voorzichtig te zijn.

De Vlaamse imkers maken zich zorgen om de sproeiactiviteiten van de Vlaamse akkerbouwers. Door een uitzonderlijk zacht voorjaar staan heel wat velden met groenbemesters volop in bloei. Andere jaren sterft de gele mosterd af door winterse vriestemperaturen en worden de resten van de plant in het voorjaar in de grond gewerkt. Dit jaar zijn ze naast wilgenkatjes en krokussen een schaarse bron van stuifmeel en nectar voor de laatste winterbijen.

"De groei van de overwinterde bijenkolonie ligt volledig in de handen van deze laatste winterbijen", duiden de imkers. "Zij verzorgen het eerste broed en de koningin." De KonVIB is blij met de goedkeuring van de verplichte geïntegreerde bestrijding (IPM) die op Europees en Vlaams niveau is vastgelegd, maar maakt zich zorgen om de "de stroom aan meldingen van het behandelen van groenbemesters." Het besproeien van gele mosterd lijkt de KonVIB "allesbehalve een voorbeeld van IPM".

De imkers roepen Phytofar en de landbouworganisaties op "hun verantwoordelijkheid te nemen" en hun leden te adviseren groenbemesters mechanisch te bewerken. "Gele mosterd hoeft niet met een herbicide behandeld te worden", zeggen de imkers, "maar kan perfect worden afgereden of geklepeld." De subsidies voor groenbemesters moeten ook voldoende stuifmeel en nectar voorzien voor de solitaire bij en de honingbij.

Ook Vlaams landbouwminister Kris Peeters wordt aangemaand actie te ondernemen, onder meer door Vlaams parlementslid Dirk Peeters (Groen). In Wallonië raadt landbouwminister Carlo Di Antonio het gebruik van chemische middelen af en zou worden bekeken of de chemische behandeling van groenbemester kan verboden worden tegen volgende winter. Tenslotte raden de imkers ook de particuliere tuinders aan omzichtig om te springen met chemische producten in de tuin.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via