nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.06.2013 Inagro test zon-aangedreven wiedbed uit

Het West-Vlaamse onderzoekscentrum Inagro heeft een zon-aangedreven wiedbed aangekocht om uit te testen in de praktijk. Deze machine heeft geen brandstof meer nodig waardoor er een geluidsarme werkomgeving wordt gecreëerd voor de tuinder. “Hiermee zetten wij een nieuwe stap richting een milieuvriendelijke onkruidbeheersing”, klinkt het bij Inagro.

In de biologische landbouw worden geen onkruidbestrijdingsmiddelen gebruikt. Het Proefbedrijf Biologische Landbouw van Inagro beschikt daarom over een ruim machinepark voor mechanische onkruidbestrijding, maar in fijne teelten zoals wortelen blijft manueel wiedwerk onvermijdelijk. Bij het manueel wieden wordt vaak een wiedbed ingezet omdat dit liggend wieden mogelijk maakt waardoor het werk aangenamer en meer ergonomisch is.

Zo’n wiedbed wordt normaal aangedreven door een tractor of een benzinemotor, maar nu kan het ook op zonne-energie. Inagro kocht dit voorjaar zo’n zon-aangedreven wiedbed. Bovenop het wiedbed staan vier zonnepanelen die stroom leveren voor de aandrijving van de machine. Dit gebeurt volledig geruisloos, wat het comfort voor de wieders fors verbetert. “Hiermee zetten wij een stap verder zowel inzake ergonomie als inzake duurzaamheid”, klinkt het.

Tijdens de jaarlijkse open velddag van het Proefbedrijf Biologische Landbouw die afgelopen week plaatsvond, werd dit innovatieve wiedbed officieel “ingewied” in aanwezigheid van provinciaal gedeputeerde voor Landbouw Bart Naeyaert. Het was ook de uitgelezen kans voor professionele tuinders om kennis te maken met deze nieuwe techniek.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Inagro

Volg VILT ook via