nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.05.2013 "Insecticiden niet belangrijkste oorzaak bijensterfte"

Volgens een nieuwe Amerikaanse overheidsstudie naar de afname van bijenvolken, klopt het niet dat gewasbeschermingsmiddelen de voornaamste oorzaak van de bijensterfte zijn. Het rapport gelooft dat een combinatie van factoren verantwoordelijk is, en dat de varroamijt de grootste schade zou veroorzaken. Meer onderzoek is nodig, zo besluit de studie.

De Amerikaanse onderzoekers concluderen dat parasieten, ziekten, genetica, een afnemend voedselaanbod en de blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen gezamenlijk de oorzaak zijn van de snelle achteruitgang van honingbijen sinds 2006. Het was voor de onderzoekers echter niet duidelijk welke groep gewasbeschermingsmiddelen de voornaamste impact heeft op de bijenpopulatie.

Waar ze wel zeker over lijken te zijn, is dat de varroamijt de grootste boosdoener is. Wat de gewasbeschermingsmiddelen betreft, is er geen helder bewijs dat deze chemische middelen de hoofdoorzaak zijn. Hebben ze enkel een negatieve invloed op de honingproductie en de bestuiving of is hun aandeel in de bijensterfte groter? De wetenschappers slaagden er niet in deze vraag te beantwoorden.

Wel vonden ze bewijs voor het feit dat de bijenkolonies in sommige gevallen ernstig kunnen worden aangetast door blootstelling aan hoge doses gewasbeschermingsmiddelen wanneer gewassen besproeid worden op percelen die grenzen aan land met begroeiing die aantrekkelijk is voor bijen. In hun conclusie stellen de onderzoekers dat er meer onderzoek nodig is om de effecten op bijen van blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen te bepalen.

Bron: Boerenbusiness / The Guardian

Volg VILT ook via