nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.04.2010 Is chauvinisme om Belgische witblauwras op zijn plaats?

Het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) is niet te spreken over de verkiezing van barbecuekok Peter De Clercq tot ‘Ambassadeur van het Belgisch witblauw’. “Dat ras is niets om trots op te zijn. De dieren zijn via het fokken dusdanig uitgebuit dat ze enkel nog kunnen kalven via een keizersnede en lijden onder een hele hoop gezondheidsproblemen”, klinkt het. Volgens professor Dirk Lips is die informatie gedateerd.

Op initiatief van VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) werd Peter De Clercq uitgeroepen tot Ambassadeur van het Belgisch witblauw. “Nergens in de wereld hebben we vlees dat zo lekker is als ons eigen Belgisch witblauw. Waarom zouden we dit niet promoten?”, reageerde De Clercq na zijn verkiezing in Het Laatste Nieuws. De kersverse ambassadeur vond dat we ook gerust wat chauvinistischer mogen zijn.

Die reactie is bij EVA in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens de vegetarische organisatie is het Belgisch witblauwras het resultaat van een genetisch deffect. “Mensen hebben dat via het fokken verder uitgebuit waardoor de dieren enkel nog kunnen kalven met een keizersnede”, stelt EVA-directeur Tobias Leenaert. Ook het feit dat de kok oproept tot meer chauvinisme vindt hij misplaatst. “In Zweden bijvoorbeeld zien ze ‘onze nationale trots’ niet graag komen, juist omdat die dieren lijden onder hun eigen onnatuurlijke lichaam”.

EVA stelt dat door de enorme afmetingen van de runderen hun vitale organen niet optimaal ontwikkeld zijn, waardoor ze vaak te kampen hebben met hart- en ademhalingsproblemen. “Ook lijden de dieren onder gewrichts- en botproblemen. Daardoor kunnen ze soms met moeite lopen en kunnen ze ook niet op een natuurlijke manier paren”, stelt Tobias Leenaert. “Bovendien zijn ze ook zeer kwetsbaar voor bepaalde vitaminetekorten, die acuut hartfalen tot gevolg kunnen hebben”.

De organisatie is van mening dat er geen reden is om chauvinistisch te zijn over dieren die geoptimaliseerd werden om zoveel mogelijk biefstuk op te brengen. “Het witblauwras is niet alleen het slachtoffer van onze vleeslust, maar ook van het eigen lichaam”, besluit Leenaert.

Volgens ethicus en witblauwspecialist Dirk Lips is er wel reden om trots te zijn op Belgisch witblauw. “EVA is goed geïnformeerd, maar die informatie is intussen gedateerd. Vijf tot tien jaar geleden klopte alles wat EVA zegt, maar ondertussen zijn heel veel stappen gezet om alle probleemgebieden aan te pakken”. Volgens Lips evolueert het Belgisch witblauw van ras met meeste gebreken naar het ras met de minste gebreken ter wereld.

“Het probleem rond de keizersnedes is wel een ethisch probleem, maar voor het dierenwelzijn is er zeker geen probleem. Bovendien wordt er hard gewerkt om het percentage keizersnedes terug te brengen. Ook het beenwerk van de dieren is intussen sterk verbeterd door selectie”, weet professor Lips. Dat de dieren omwille van gewrichts- en botproblemen niet natuurlijk kunnen gedekt worden, is volgens hem een fabeltje. “Het grootste deel van de witblauwkudde loopt bij natuurlijk dekkende stieren”.

Dat de runderen kleinere organen hebben, klopt volgens Lips. “Maar wanneer ze goed gehouden worden, hoeft dat geen probleem te zijn. En die kleine organen hebben ook hun voordeel. Er blijft veel minder slachtafval over van de dieren en omdat ze anders gevoed moeten worden door die kleine organen, is de CO2-uitstoot van het ras ook veel kleiner dan gemiddeld”, weet de ethicus.

Dat EVA stelt dat het witblauwras het resultaat is van een genetisch defect, is volgens Dirk Lips tendentieus taalgebruik. “De dieren zijn geselecteerd op een mutatie”, weet hij. “Aan de universiteit van Luik is professor Michel Georges bezig met een onderzoek om alle gebreken uit het ras te selecteren. De stamboeken helpen hier aan mee door alle stieren die drager zijn van die genetisch recessieve kenmerken uit hun dekprogramma’s te halen”.

Volgens professor Lips is er in de wereld geen enkel ras dat zo’n streng en wetenschappelijk onderbouwd selectieprogramma heeft als het Belgisch witblauw. “We evolueren stilaan naar een ras met de minste gebreken”, besluit hij.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via