nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.04.2007 "Jaarlijks wel honderd dode koeien door zwerfvuil"

Zwerfvuil is niet alleen vies, het maakt ook elk jaar meer dan honderd dodelijke slachtoffers. Vooral koeien sterven door stukjes van drankblikjes die ze samen met hun voer binnenkrijgen. Vorige week nog verloor in Wolvertem boer Pinnock een van zijn beste koebeesten - die bovendien drachtig was - door de resten van een blikje cola dat in zijn maïsveld was gegooid. Als de gewassen worden gerooid en tot veevoer verhakseld, belandt dat afval vaak mee in de trog, maar dan in vlijmscherpe reepjes.

"Elk jaar gaan zeker honderd dieren op die manier dood. En dat is een voorzichtige schatting", zegt Guy Depraetere van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Vreemd, dat zo'n klein stukje blik een solide koe kan vellen, maar dat heeft met de aard van het beest te maken. "Een koe knabbelt niet; ze trekt met haar tong voedsel naar binnen en kauwt daar op dat moment amper op. Als er grote, oneetbare stukken tussen zitten, zal ze daar nauwelijks iets van merken", zegt dokter Koen Vandendriessche van dierenkliniek Causus in Oudenburg.

Het voedsel komt in de pens terecht en wordt daarna via de netmaag weer naar boven gestuwd, om het te herkauwen. Die netmaag ligt vlak tegen het middenrif en aan de andere kant daarvan ligt het hartzakje. "Als zo'n blikschilfer dáár de maagwand doorboort, krijgt de koe een zogenaamde pericarditis, een ontsteking die haast altijd fataal is". Boeren kennen het verschijnsel maar al te goed en zien het steeds vaker voorkomen. "Die koe heeft 'ijzer', noemen landbouwers het", zegt Guy Depraetere.

Het zijn niet altijd slordige wandelaars en fietsers die 'het ijzer' veroorzaken. "Het is bijna niet te geloven wat je in die koeienpensen aantreft", zegt Depraetere. "Wat te zwaar is en niet terug ter herkauwing wordt opgehaald, blijft in de pens zitten. Bij oude dieren zit er vaak handenvol rommel in - een hele ijzerwinkel - zoals stukken prikkeldraad, messen, ijzerdraad en bouten", somt Depraetere op. "Ik heb zelfs al eens een hele paraplu in een koe gevonden", zegt dierenarts Koen Vandendriessche. Maar het zijn toch vooral de drankblikjes die ellende brengen. Die zijn scherp én tegelijk licht genoeg om door het lichaam te reizen.(MP)

Bron: Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via