nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.02.2014 Jonge dierenartsen geven er snel de brui aan

Ieder jaar studeren in ons land zo’n 350 dierenartsen af. Maar vijf jaar later heeft een derde daarvan er alweer de brui aan gegeven. Dat zou aan de vele werkuren liggen, het lage startersloon en aan een teveel aan jonge afgestudeerde dierenartsen. Volgens de Gentse Universiteit en de Vlaamse Dierenartsenvereniging (VDV) brengt een ingangsexamen soelaas.

Jonge dierenartsen hebben het niet gemakkelijk. Dat meldt De Redactie. Vijf jaar na het afstuderen heeft een derde er genoeg van. Dat heeft onder meer te maken met de werkdruk: "Je werkt bijna zeven dagen op zeven en als je gaat slapen, weet je nooit op voorhand of je gsm zal rinkelen en je weer je bed uit moet”, zo klinkt een anonieme getuigenis. "In ons land hebben we veel dikbilkoeien, van het ras wit-blauw. Wel, 99 procent daarvan moet bevallen met een keizersnede en dat gebeurt meestal 's nachts. Als je er zo veel moet doen, maakt dat je job zwaar."

Een tweede reden is het loon. Daarover getuigt een andere jonge dierenarts. "Als beginnende zelfstandige verdien je zo’n 2.500 euro bruto. Daar moeten dan nog je kosten vanaf: een auto, verzekeringen, belastingen. Dan hou je zelf nog 1.000 euro over." Dat is inderdaad veel te weinig, zegt Ludo Muls van de Orde van Dierenartsen. "Omgerekend komt dat neer op 5 à 6 euro per uur. Wie komt voor dat bedrag nog uit z’n bed als je 5 of 6 jaar gestudeerd hebt en een universitair diploma op zak hebt?"

Tot slot zijn er gewoon te veel dierenartsen in ons land en is er daarom dus ook te weinig werk. Zeker in de sector van de kleine huisdieren en bij de paarden is dat het geval. Decaan diergeneeskunde Frank Gasthuys van de Gentse universiteit pleit dan ook voor een ingangsexamen, net zoals dat bestaat in verschillende andere Europese landen. "In ons land is dat er niet en dat betekent dat heel wat mensen zich geroepen voelen om diergeneeskunde te studeren. Maar stilaan is er dus een verzadiging op de markt."

Ook de Vlaamse Dierenartstenvereniging (VDV) pleit voor een beperking van de instroom tot het beroep, en denkt aan een (richtinggevend) ingangsexamen: "Al die jonge mensen voor niets opleiden, kost de gemeenschap handen vol geld. Bovendien geraken jaarlijks zo vele jonge mensen gedesillusioneerd, wat uiteindelijk leidt tot een breder maatschappelijk probleem." De verzadiging van de arbeidsmarkt brengt volgens VDV de kwaliteit van de dienstverlening in het gedrang: "Jonge collega’s krijgen onvoldoende praktische ervaring in de vingers om zich volledig professioneel te ontplooien."

Meer info: VRT-journaal

Bron: De Redactie

Volg VILT ook via