nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.04.2013 Konijnenhouders zitten op het tandvlees

Boer&Tuinder, het ledenblad van Boerenbond, beschrijft de prijsevolutie voor konijnenvlees als "zeer zorgwekkend". Door de extreem hoge voederkosten dreigen op korte termijn konijnen onder de variabele kostprijs verkocht te moeten worden. De konijnenhouders vragen een correctie van de prijs, met een toeslag vanwege hun uitzonderlijk hoge kosten.

De hogere konijnenprijs is naar verluidt onmisbaar opdat kwekers de zomer financieel zouden overleven. "Bij de drie belangrijkste Belgische retailers vonden we begrip en zelfs een draagvlak voor een hoger prijsniveau voor konijnenvlees in de zomer, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar", schrijft Boerenbond.

De landbouworganisatie toont dan ook weinig begrip voor de slachters, "die de vraag van de kwekers voorlopig gewoon naast zich neer leggen en onder elkaar de strijdbijl blijven hanteren". Kwekers en slachters onderhandelen al sinds Nieuwjaar over de prijs, maar tot hiertoe zonder resultaat.

Vorig jaar keek de Vlaamse konijnenhouderij nog met vertrouwen naar de toekomst, nadat de landbouworganisaties met GAIA een stappenplan hadden afgesproken voor een meer diervriendelijke huisvesting in de konijnenhouderij. De slachthuizen namen toen hun verantwoordelijkheid door de meerwaarde te delen met de kwekers van parkkonijnen.

Bron: Boer&Tuinder / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via