nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.09.2013 Kordate aanpak van invasieve exoten perkt de schade in

Natuurbericht.be meldt de ontdekking van een erg invasieve waterplant in het moeras van Ganshoren. Net zoals exotische (water)planten kunnen ook uitheemse diersoorten zich ontpoppen tot echte lastpakken. Zo teisteren zomerganzen het Oost-Vlaamse buitengebied. De bestrijding gebeurt onder meer door de dieren te vangen wanneer ze in de rui zijn. VILT kroop deze zomer in een kano voor een reportage over ganzenbestrijding.

De plant die in het moeras van Ganshoren gevonden werd, kan grote delen van het wateroppervlak bedekken. Zuurstof en licht kunnen dan niet meer doordringen, wat nadelig is voor ander waterleven. "Vooral in Noord-Amerika zorgt Limnobium laevigatum als invasieve exoot voor heel wat problemen, ze heeft immers een enorme voortplantingscapaciteit", zegt Roosmarijn Steeman (Natuurpunt) op Natuurbericht.be. Zij noemt de vondst "alarmerend".

Natuurpunt roept alle aquariumhouders en eigenaars van tuinvijvers op om overtollige planten niet in de vrije natuur te dumpen. Als uitheemse waterplanten invasief worden, kan dat immers desastreuze ecologische en economische gevolgen aannemen. Om een goed zicht te krijgen op de verspreiding van invasieve exoten, en actie te kunnen ondernemen, verwijst Natuurpunt naar het meldingspunt www.waarnemingen.be.

De strijd tegen schadelijke exoten wordt op verschillende terreinen gevoerd. Behalve door uitheemse waterplanten kan het natuurlijk evenwicht bijvoorbeeld ook verstoord worden door Amerikaanse vogelkers, stierkikkers en zomerganzen. Naast ecologische schade veroorzaken exoten in veel gevallen ook economische schade. Niet zelden zijn landbouwers het slachtoffer, bijvoorbeeld in het geval van ganzenschade. In onze wekelijkse duiding geVILT brengen we verslag uit van de afvangst van zomerganzen door de Oost-Vlaamse vzw RATO.

Meer weten over exotenbestrijding? Lees geVILT.

Bron: eigen verslaggeving/Belga/Natuurbericht.be

Volg VILT ook via